Srbi prvi u regionu po korišćenju društvenih mreža

SciTech 05. dec 201417:38 > 17:39
Izvor: EPA

Svaki drugi stanovnik Srbije ima otvoren profil na društvenim mrežama, što je više od evropskog proseka koji iznosi 40 odsto.

Sa 52 odsto populacije koja koristi društvene mreže Srbija je na sedmom mestu u Evropi, a na prvom u regionu, budući da su ispred nje Island, Norveška, Malta, Danska, Švedska i Velika Britanija.

Stručnjak za marketing Petar D. Đorđević, autor novog istraživanja o korišćenju društvenih mreža, do ovih zaključaka došao je upoređujući podatke sa najzastupljenijih svetskih sajtova za analizu ovih mreža. Jedno od objašnjenja ovog trenda koje on daje jeste da se druželjubivost kao odlika mentaliteta prenela i na društvene mreže.

Kada je o srpskim korisnicima društvenih mreža reč, muškarci su u većini sa 54 odsto u odnosu na žene koje čine 46 odsto, što se uklapa u svetski prosek.

Na Facebooku su najviše zastupljeni mladi uzrasta od 18 do 24 godine (31 odsto), nešto manje je onih od 25 do 34 godine (28 odsto), a što je starija kategorija korisnika, to je njihov broj sve manji, pa je najmanje zastupljena grupacija starijih od 65 godina kojih je tek 1,5 odsto.