IT giganti protiv Trampa: Apple ne bi postojao bez migranata

SciTech 29. jan 201712:35 > 12:43
AFP/Philippe Huguen

Američki tehnološki giganti izrazili su žaljenje zbog ukaza američkog predsednika Donalda Trampa kojim se zabranjuje ulazak državljanima sedam većinski muslimanskih zamalja u SAD. Izvršni direktor kompanije Applea Tim Kuk naveo je u poruci zaposlenima, u koju je imao uvid AP, da "to nije politika koju Apple podržava".

„Kontaktirao sam Belu kuću da objasnim negativne posledice koje odluka ima po naše saradnike i našu kompaniju“, navodi se u tekstu.

Apple ne bi postojao bez imigranata, a kamoli postizao uspehe i bio inovativan, napisao je Kuk, što je očigledan aluzija na strano poreklo brojnih zaposlenih, ali i na koosnivača kompanije Stiva Džobsa čiji je biološki otac bio sirijski imigrant.

Izvršni direktor Netflixa Rid Hejstings na Facebooku je napisao da Trampova odluka nanosi štetu zaposlenima u toj kompaniji širom sveta.

„Ovakve odluke čine Ameriku manje, a ne više bezbednom“, naveo je Hejstings.

Američki gigant interneta Google saopštio je da je najmanje 187 zaposlenih u toj kompaniji pogođeno ukazom predsednika.

„Zabrinuti smo zbog posledica ukaza i svih predloga koji nameću ograničenja ‘guglerima’ i njihovim porodicama, kao i zbog toga što bi takve odluke mogle da stvore barijere za dolazak velikih talenata u SAD“, navodi se u saopštenju.

Kritikama su se pridružili i osnivač Facebooka Mark Zakerberg i osnivač i izvršni direktor kompanije Tesla motors Ilon Mask, koji je poreklom iz Južne Afrike.

Tramp je u petak do daljeg je zabranio ulazak u zemlju sirijskim izbeglicama, a tromesečna zabrana izdavanja američkih viza uvedena je za državljane Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana i Jemena.