Google donira organizacijama koje štite prava imigranata

SciTech 30. jan 201715:22 > 15:41
Izvor: Reuters

Kompanija Google pokreće krizni fond koji će donirati do četiri miliona dolara organizacijama koje se bave zaštitom prava imigranata.

Google je potvrdio medijske navode da će donirati početnih dva miliona dolara fondu u koji će zaposleni u toj kompaniji moći da doniraju još do dva miliona dolara, preneo je Asošijetid pres.

Rukovodioci kompanije takođe uplaćuju pojedinačne donacije.

Novac iz fonda namenjen je Američkoj uniji za građanske slobode, Imigrantskom centru pravnih resursa, Međunarodnom komitetu za izbeglice i Visokom komesarijatu UN za izbeglice.

Google je izrazio zabrinutost zbog ukaza američkog predsednika Donalda Trampa o zabrani ulaska u SAD građana sedam većinski muslimanskih zemalja, odnosno zbog uticaja koji će ta odluka imati na zaposlene u kompaniji i na njihove porodice.

Koosnivač kompanije Google Sergej Brin, koji je s porodicom emigrirao iz SSSR u SAD 1979. godine, učestvovao je u subotu na protestu na aerodromu u San Francisku zbog Trampovog ukaza.

Na aerodromima širom SAD organizovane su demonstracije zbog Trampovog ukaza kojim se u narednih 90 dana zabranjuje ulazak u SAD državljanima Irana, Iraka, Sirije, Sudana, Libije, Jemena i Somalije.