Pad temperature okeana zaustavio izbeljivanje korala?

SciTech 20. jun 201718:11 > 18:19
Izvor: REUTERS/David Gray

Izbeljivanje koralnih grebena opada posle tri godine visokih temperatura okeana, saopštila je američka Agencija za okeane i atmosferu.

Eksperti Agencije koja pripada američkom ministarstvu trgovine, rekli su da satelitski podaci i druge analize pokazuju da je izbeljivanje u opadanju u Atlantiku, Pacifiku i Indijskom okeanu, što po njima, „najverovatnije označava kraj globalnog izbeljivanja“.

Oni su dodali da će pratiti temperaturu površine mora i izbeljivanje „tokom narednih šest meseci da bi potvrdili da je proces gotov“.

Od 2015. svi tropski koralni grebeni suočili su se sa temperaturama većim od uobičajenih, a više od 70 odsto je bilo pogođeno dužim periodima visokih temperatura koje mogu da izazovu izbeljivanje.

Najteže su pogođeni američki koralni grebeni. Izbeljivanje je trajalo dve godine na Floridi i Havajima, tri godine na Marijanskim ostrvima i četiri na Guamu.

Zdravi koralni grebeni štite obalu od oluja i dom su ribama i drugim morskim vrstama, uključujući i neke koje su važne ekološki ili ekonomski.

Kada korali uginu, grebeni se relativno brzo urušavaju. Korali mogu da se oporave od blagog izbeljivanja, ali snažno ili dugoročno izbeljivanje je najčešće smrtonosno.

Porast temperature mora 2017. izazvao je ozbiljno izbeljivanje Velikog koralnog grebena u Australiji drugu godinu za redom, dok su grebeni kod Američke Samoe pogodjeni 2015.