Morski psi su ključni za opstanak koralnih grebena

SciTech 24. jul 201714:45 > 26. jul 2017 07:59
Izvor: REUTERS/David Gray

Morski psi imaju ključnu ulogu za održavanja zdravlja koralnih grebena jer eliminišu predatore koji jedu manje ribe, a su zaslužne za održavanje korala zdravim.

Naučnici sa Univerziteta Zapadne Australije četiri meseca su putovali područjem oko Velikog koralnog grebena kako bi istražili odnos između morskih pasa i korala.

„Došli smo do rezultata da su korali zdraviji tamo gde postoji veći broj morskih pasa“, otkrila je Džesika Mivig, vođa istraživanja.

Morski psi pod kontrolom drže predatore srednje veličine koji su njihov plen i suparnici, zbog čega se mogu razvijati populacije malih grebenskih riba, čuvara korala, istaknula je ona.

„Sve više shvatamo da se u zaštićenim morskim područjima sa zdravim populacijama morskih pasa korali brže oporavljaju i otporniji su na bolesti“.

Koralni grebeni, dom četvrtine sveukupnog morskog života, rapidno se menjaju zbog kombinacije globalnog zagrevanja, preteranog lova ribe i zagađenja. Zbog toga je nužno saznati kako morski psi pomažu njihovoj izdržljivosti, naglašava naučnica.

„U poslednjih 50 godina svedoci smo ogromnom padu broja morskih pasa i ribe“, rekla je ona i dodala da je pitanje kako će se taj pad zaustaviti i preokrenuti.