Ruska svemirska agencija izgubila kontakt sa meteo satelitom

SciTech 28. nov 201715:34 > 15:37
Izvor: REUTERS/Stringer

Ruska svemirska agencija je saopštila da je izgubila kontakt s meteorološkim satelitom lansiranim nekoliko sati ranije s novog kosmodroma "Vostočnji", na Dalekom istoku.

„Kontakt sa satelitom Meteor nije uspostavljen zbog toga što nije dostigao predviđenu orbitu“, navodi se u saopštenju „Roskosmosa“ koje je prenela agencija AFP.

Ruska svemirska agencija je dodala da se utvrđuju razlozi neuspeha.

Kosmodrom „Vostočnji“ u regionu reke Amur otvoren je aprila 2016. godine.

Agencija AP je kasnije prenela da ruski meteorološki satelit i 18 mikrosatelitskih uredjaja raznih zemalja, lansiranih zajedno, istom raketom, nisu uspeli da dostignu svoje orbite, što je novi udarac za ruski svemirski program.

Satelit „Meteor M 2-1“ i drugi su danas lansirani raketоm „Sojuz-2“.

Ruske novinske agencije su objavile da se najverovatnije nije aktivirao poslednji stepen te rakete, možda zbog kvara softvera.

Izgubljenih 18 mikrosatelita je izgrađeno u Kanadi, Nemačkoj, Japanu, Norveškoj, Rusiji, Švedskoj i Sjedinjenim Državama.

Za sada nije jasno da li su „Meteor“ i drugi sateliti pali u okean, ili su zastali u nekoj nižoj orbiti oko Zemlje.

Poslednjih godina je bilo nekoliko neuspešnih lansiranje, što je ugrozilo reputaciju ruske svemirske industrije.

Upitan o današnjem neuspešnom lansiranju, portparol predsednika Rusije Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, uzdržao se od komentara, rekavši da Kremlj očekuje izveštaj svemirska agencije.

Rusija je potrošila milijarde za izgradnju novog centra za lansiranje „Vostočnji“ kao zamene za kosmodrom „Bajkonur“ u Kazahstanu, koji je Moskva zakupila od tog svog suseda.

Građevinske radove na „Vostočnjem“ su pratili protest neplaćenih radnika i hapšenje zvaničnika optuženih za proneveru, navodi AP.