Božić: Nauku tretirati kao investiciju u razvoj

SciTech 24. dec 201711:20 > 11:35
Izvor: N1

Programski direktor istraživačke stanice Petnica Nikola Božić izjavio je u Novom danu da obrazovanje i nauku treba tretirati kao resurs odnosno kao investiciju u razvoj jer su ti segmenti društva garant prilagođavanja potrebama tržišta i razvoja industrije.

„Svaka razvijena zemlje veoma vodi računa o obrazovanju i fundamentalnim istraživanjima, koja ne donose profit, ali garantuju da je među građanima dovoljno ljudi koji mogu da budu garant razvoja i da budu podsticaj primenjenim naukama“, objašnjava Božić.

Nauka i istraživanje su prepoznati od strane Evropske unije kao ključni nosioci razvoja koji bi trebalo da obezbede i ekonomski rast države i da otvore nova radna mesta.

Da li je Srbija to shvatila, koliko ulaže u nauku, prepoznaje li ovu oblast kao ključnu za napredak ili se i dalje drži mantre – što više radnih mesta za jeftinu radnu snagu, pa tako raspoređuje i sredstva.

N1

Koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Nataša Dragojlović ističe da, kad je reč o politici zapošljavanja, Srbija ima nižu obrazovnu strukturu u odnosu na evropski prosek.

„Imamo manji procenat fakultetski obrazovnih ljudi. Srbija je pod velikim rizikom od siromaštva – 43,2 odsto, a od 6 do 9 odsto su apsolutno siromašni, a jedan od uzroka je upravo takva obrazovna politika“, kaže ona.

U Srbiji se na nauku izdvaja 0,3 odsto BDP-a, što Božić smatra nedovoljnim.  

„Rezultati investiranja u nauku, istraživanja i inovacije stižu posle decenije ili više. U tom smislu verovatno političari više razmišljaju kratkoročno. Na celokupnoj stručnoj javnosti je da insistira na povećanju ulaganja iz budžeta ili iz privatnih fondova“, kaže Božić.

Dragojlović dodaje da se sredstva ne obezbeđuju samo iz nacionalnog budžeta, već su na raspolaganju, između ostalog, i fondovi EU.

Pogledajte snimak celog gostovanja: