Naučnici otkrili tetovaže na drevnim egipatskim mumijama

SciTech 02. mar 201811:40 > 11:42
Izvor: The Trustees of the British Museum/Handout via REUTERS

Naučnici su otkrili najstarije tetovaže na svetu koje prikazuju figure životinja na rukama dve drevne egipatske mumije, objavio je Britanski muzej.

Muška je mumija imala tetovažu bika i berberske ovce na nadlaktici dok je ženska mumija imala linearne i zakrivljene motive na nadlaktici i ramenu.

Tetovaže su na prirodnom svetlu nalikovale tamnim mrljama, ali naučnici Britanskog muzeja i fakulteta za orijentalne nauke univerziteta Oksford, 2017. su otkrili da se radi o tetovažama, i to uz pomoć infracrvene fotografije.

„To zapravo daje potpuno nova saznanja o svrsi tetoviranja“, kaže Danijel Antan, kustos u Britanskom muzeju.

„Lokacije tih tetovaža na nadlaktici i ramenu sugerišu da je trebalo da budu vrlo vidljive“, kazao je dodajući da su dosadašnji dokazi prvih tetoviranja u Africi bili hiljadu godina mlađi.

Mumije su otkrivene pre stotinu godina u egipatskom gradu Gebeleinu, oko 40 kilometara južno od današnjeg Luksora. Datiraju iz 3351. do 3017. p.n.e. što je razdoblje drevnog Egipta, pre nego što je ujedinjen pod prvim faraonom.

Naučnici kažu da je ženska tetovaža možda označavala status, hrabrost ili mistična znanja dok su muške tetovaže verovatno označavale muževnost i snagu.

Pre tog otkrića arheolozi su verovali da su se u Egiptu tetovirale samo žene jer su tetovaže samo prikazivale ženske figure iz tog razdoblja.

Najstarije preživjele tetovaže bile su geometrijske na mumificiranom telu Otzi, koji je živio pre 5.300 godina i otkriven je očuvan u italijanskim Alpama 1991.

Istraživanje su vodili Antoan i Rene Fridman s Oksforda i rezultati su objavljeni 1. marta u časopisu Journal of Archaeological Science.