Studenti osmislili solarnu kuću, treba im 350.000 evra

SciTech 27. apr 201822:01 > 22:03
Izvor: Tanjug/Filip Krainčanić

Predsednica vlade Ana Brnabić i ministar Nenad Popović prisustvovali su predstavljanju projekta solarne kuće nazvane "Twist boks", koju je osmislio tim studenata šest beogradskih fakulteta, a koji se plasirao u finale prestižnog ekološkog takmičenja "Solar Dechatlon Middle East", u Dubaiju.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović je tom prilikom kazao da će država delimično, koliko je u mogućnosti, pomoći da projekat bude predstavljen na takmičenju koje će biti održano u novembru.

Popović je istakao da je važno da se zainteresuje celokupna srpska privreda, koja bi finansijski podržavala projekat, jer će, kako je kazao imati mogućnost da se izreklamira na jednom izvanrednom tržištu.

„Pozivam sve privrednike koji se bave građevinskom industijom da podrže ovaj projekat jer će delovi njihove opreme biti reklamirani na najvećoj svetskoj manifestaciji, na tržištu koje ima ogromnu ekspanziju i gde se takmiče sve svetske kompanije. Ovaj način reklame je nešto što bi svako poželeo“, kazao je Popović na Arhitektonskom fakultetu.

Vođa tima i profesorka na Arhitektonskom fakultetu Nataša Đuković Ignjatović je izjavila da je finansijska pomoć države neophodna da bi tim mogao da predstavi solarnu, pametnu i bioklimatsku kuću u Beogradu, zatim za njen transport u Dubai na tamičenje i za povratak paviljon u Srbiju kao i studenata.

„Relizacija ovakvog projekta bi bila prilika da se Srbija prikaže u pozitivnom svetlu na polju nauke i inovacije i predstavili bi potencijal koji nudimo“, kazala je ona i dodala da je zato neophodna finansijska pomoć bez koje ne veruje da će tim moći da isprati nastavak takmičenja.

Đuković Ignjatović je rekla da će na finalnom takmičenju, koji će biti održan 14. novembra, učestvovati 21 tim iz 14 zemalja, sa 36 Univerziteta i sa više od 1.000 učesnika.

Dekan Arhitektonskog fakulteta Vladan Đokić je kazao da je važno što su premijerka i ministar došli da vide projekat i dodao da je fakultet ponosan na grupu studenata sa pet fakulteta i profesore koji su radili na projektu.

„Veliki posao je učinjen u poslednje dve godine i pozivamo sve da nam pomognu da taj posao obavimo do kraja“, kazao je on.

Na projektu solarne kuće „Twist boks“, učestvovalo je više od 100 studenata i profesora sa Arhitektonskog, Elektrotehničkog, Mašinskog, Tehnološkog, Šumarskog i Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu.

Kako je rečeno na ranijem predstavljanju projekta, da bi projekat bio završen do kraja, neophodno je da se do novembra obezbedi oko 350.000 evra za gradnju kuće u Srbiji i njeno testiranje, njen transport do Dubaija, ali i boravak oko 30 studenata i profesora koji će tokom 20 dana takmičenja morati da kuću ponovo sagrade i prikažu žiriju.