Roboti već zamenili radnike u nekim fabrikama u Japanu

SciTech 18. okt 201817:08 > 17:10
Izvor: Reuters/Screenshot

Starenje stanovništva, nedostatak radne snage širom sveta, primorale su kompanije da menjaju načine poslovanja. Roboti su već zamenili radnike u nekim fabrikama, a kada će postati glavna radna snaga, o tome je bilo reči na svetskom samitu posvećenom robotima, koji je nedavno održan u Tokiju.

Na samitu u Tokiju, roboti 22 proizvođača nadmetali su se u tome ko će bolje poređati proizvode na policu. 

Preko 90 kompanija iz Japana i drugih zemalja predstavilo je najnovija tehnološka rešenja u robotici. Iako se sve češće čuje da će roboti zameniti ljudsku radnu snagu, proizvođači očekuju da njihovi proizvodi postanu „standrad“ za oko dve decenije.

„Mislim da je za sada rano pričati o tome i predstavljati ovo kao realnost. Ali za jedno dve decenije možemo očekivati da će ove mašine raditi posao ljudi“, kaže Souši Masaki, Service Robot Competition.

„Najnoviji trendovi u robotici usmereni su ka tome da se prave mašine koje će obavljati što više poslova umesto ljudi, kako bi rešili problem nedostatka radne snage“, rekao je Naoja Oči, Omron Robotics.

To rešenje, međutim, i dalje je nedostižno za vlasnike firmi, koji muku muče da nađu kvalifikovane radike. Jedan od posetilaca samita, vlasnik gradjevinske firme kaže da nema novca da kupi robote koji bi zamenili radnike na gradilištu, iako su efikasniji.

„Mislim da je još malo teže, posebno malim proizvođačima, da umesto ljudske radne snage uposle robote, jer su jako skupi“, rekao je Jošuki Johota.

Japan se, kao i brojne druge zemlje, suočava sa nepovoljnim dmeografskim trendovima i ubrzanim starenjem populacije. Premijer Japana Šinzo Abe predlaže da više žena bude podstaknuto da počne da radi, ali analize pokzauju da će broj stanovnika starosti od 15 do 64 godine, do 2065. opasti za skoro 30 miliona.