Svi se otimaju za momka sa dva fakulteta, pa i država

SciTech 30. okt 201818:35 > 18:40
Privatna arhiva

Kako je u Srbiji biti vlasnik dve diplome, to već sa 23 godine zna Nemanja Aksić iz Bora, koji nosi titulu diplomiranog hemičara i diplomiranog inženjera eletrotehnike. Oba fakulteta je završio paralelno, u roku, i sa prosečnim ocenama iznad devet. U žižu javnosti došao je kada mu je ministar prosvete ponudio posao kako bi ostao da radi u zemlji.

Nemanja je pre nekoliko nedelja dva puta diplomirao. Devetke i desetke napunile su indekse mladog naučnika. Na Hemijskom fakultetu je sa prosečnom ocenom 9,17 završio smer opšte hemije, dok je na Elektrotehničkom fakultetu diplomirao fizičku elektroniku, smer biomedicinski i ekološko inženjerstvo.

„Bilo je turbulentno. Odluku da upišem dva fakulteta sam doneo još u srednoj školi, logično. Bilo je dosta poteškoća, u smislu da po Zakonu o visokom obrazovanju država može da finansira samo jedan fakultet, tako da sam jedan fakultet plaćao četiri godine. Nisam mogao da primam stipendiju iako sam imao prosek iznad devet. Iz tehničkih razloga. Sveukupno, dva fakulteta sam završio sa 480 ESPB poena i 80 ispita sam dao plus dva završna rada”, objašnjava Nemanja u razgovoru za N1.

Njegovi završni radovi na oba fakulteta su potencijalni patenti.

„Sinteza molekulski obeleženih polimera, koji mogu selektivno da vežu UV filtere iz krema za sunčanje, koje se nađu u otpadnim vodama, jezerima ili bazenima, tamo gde se ljudi kupaju. Poenta je da, naravno uz saradnju sa mentorom iz toga može da proizađe i patent, tako što bismo napravili komercijalno dostupan ketridž”, ističe Nemanja.

N1

Iako posao još uvek nije počeo da traži, jer je odmah nakon diplomiranja upisao i master studije na hemiji, ponude se, kaže, nižu.

Od kada je njegova priča dospela na društvene mreže, a potom i u medije, Nemanji se otvorilo oko petnaest potencijalnih radnih mesta i u Srbiji, ali i u Americi i nekoliko evropskih zemalja.

Ministarstvo prosvete Srbije

Međutim, njegova priča stigla je i do srpskog ministra prosvete Mladena Šarčevića koji je za njega imao ponudu.

„Nisam ja inicirao, niti tražio posao od ministra, niti od bilo koga drugog trenutno, jer zaista nisam imao vremena, već je ministar izrazio želju da se vidi sa mnom i ponudio mi posao. On mi je ponudio posao u inovacionom Fondu za delatnost, na projektu koji je trenutno aktuelan u saradnji sa Svetskom bankom, koji radi na tome da privatnim firmama poveća i poboljša rejting na tržištu”, pojasnio je Nemanja.

A na tržištu rada u Srbiji, Mladen Šarčević vidi baš Nemanju i slične njemu, zato će, kako kaže, lista diplomaca sa najboljim rezultatima stići na adrese Privredne komore, instituta i naučnih institucija u zemlji.

U međuvremenu, diplomirani hemičar i inženjer eletrotehnike, inače i Petničar, za N1 kaže da ga razgovor za posao u Fondu za inovacionu delatnost ga tek čeka: „Voleo bih da mi se to svidi i da ostaem u Srbiji.“

Ali dodaje da gde god da njegovi prvi radni dani počnu, od svojih ambicija da nauci donese nešto novo, ne odustaje.