Roboti pitaju krave kad bi da ih pomuzu

SciTech 28. jun 201921:54 > 21:56
Izvor: Screenshot

Sistemi recikliranja plastike u visokokvalitetne palete za nove proizvode, roboti za mužu koji kravama prepuštaju odluku kada i kako da se muzu, filteri krvi koji omogućavaju lekarima da otkriju ćelije raka pre nego što se tumor locira standardnim tehnikama snimanja, automobilski sigurnosni sistemi koji "vide" opasnosti na putu...

Ovo su, kako pišu Večernje novosti, samo neki od 15 evropskih i svetskih patenata čije je stvaranje obeležilo prošlu i početak ove godine.

Njihovi autori okupili su se minule sedmice u Beču gde je Evropski zavod za patente (EPO), čiji je član i Srbija, 14. put proglasio najbolje inovatore za 2019. godinu iz celog sveta. Na svečanosti u Bečkoj gradskoj dvorani (Wiener Stadthalle), pobednicima u pet kategorija uručene su nagrade EPO.

Ovaj prestižni skup okuplja inovatore iz Evrope i sveta koji su svojim patentima pomogli da se unaprede medicina, ekologija i tehnologija, podstakne ekonomija i otvori hiljade novih radnih mesta.

Prvi put ove godine dogodilo se da patent jednog inovatora pobedi u dve kategorije – za životno dostignuće i nagradu „publike“ iz celog sveta koja je putem interneta glasala od aprila do početka juna. Reč je o Margariti Salas Falgueras (81), molekularnoj genetičarki, profesoru Univerziteta u Madridu

„Višedecenijskim istraživanjem lanaca DNK osmislila sam brži, jednostavniji i pouzdaniji način repliciranja, umnožavanja tragova DNK“, objašnjava Margariti Salas Falgueras za Večernje novosti. „Uz pomoć tog patenta, čak i najmanje količine DNK postaju dovoljno velike za potpuno genomsko testiranje koje je vrlo precizno i gotovo nepogrešivo. Osim u medicinskim laboratorijama za ispitivanje pacijenata obolelih od raka, što mi je mnogo važno, moj izum se sada koristi i u arheološkim istraživanjima, kao i u kriminalistici za forenzička ispitivanja“.

Posebnu pažnju naučnika i inženjera, izazvao je i patent tima istraživača iz Izraela, koji predvodi Amon Šašua, profesor Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu. Njihov tim u Beču je predstavljao dr Gideon Štajn

„Naš patent smo nazvali ‘mobilno oko'“, kaže Štajn za Večernje novosti. „Reč je o naprednom sistemu koji je od velike pomoći vozačima, ma koliko da je njihovo vozilo staro. Naš sigurnosni sistem postavlja se na automobil, a koristi jedan foto-aparat i softver za prepoznavanje slika. To omogućava automobilima da „vide“, reaguju i upozore vozača na opasnosti na putu“. 

Od plastike do palete – saradnja i sa Srbijom

U kategoriji „Industrijski patenti“ pobedili su Klaus Fištinger i Manfred Hakl iz Austrije. Oni su razvili specijalan sistem recikliranja koji sve vrste otpadne plastike mogu pretvoriti u visokokvalitetne palete za pakovanje novih proizvoda.

„Širom sveta, oko 6.000 mašina sa našim patentom proizvodi više od 14,5 miliona tona paleta godišnje“, kaže Fištinger. „Nekoliko ih ima i u Srbiji, jer smo vrlo brzo otpočeli saradnju i sa fabrikama u vašoj zemlji. Zasad najviše sarađujemo sa srpskim proizvođačima PET ambalaže, ali očekujemo da će se saradnja proširiti“.