Dejvid Vujić u SANU: Kad god bi imala problem, NASA bi zvala Majka Vučelića

SciTech 23. jul 201913:07 > 13:11
Izvor: FoNet/Aleksandar Levajković

Čast mi je da sam ovde u ime mojih kolega, izjavio je u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) Dejvid Vujić, član tima "Srpski sedam", koji je pružio značajan doprinos svemirskoj misiji "Apolo 11" i stupanju prvog čoveka na Mesec, pre pet decenija.

Vujić je naveo da su članovi tima Amerikanaca srpskog porekla „Srpski sedam“, pored njega, bili i Slavoljub Vujić, Pol Dujić, Danilo Bojić, Milojko „Majk“ Vučelić, Miloš Šubatović i Piter Galović.

POVEZANE VESTI

Prema Vujićevim rečima, američka svemirska agencija NASA je uvek kada bi imala problem zvala Vučelića, koji bi ga rešio.

Kada su 1970. godine iz misije „Apolo 13“ poručili „Hjustone, imamo problem“, NASA je pozvala Majka i on je pomogao da astronauti budu spaseni, zbog čega ga je tadašnji predsednik SAD Ričard Nikson odlikovao „Medaljom slobode“, izjavio je Vujić.

On je na predavanju u SANU naglasio da je Bojić dizajnirao sistem za spasavanje u komandnom modulu „Apola“.

Vujić je naveo da je u 17 misija „Apola“ bilo angažovano oko 400.000 ljudi i da je taj svemirski program značajno uticao na razvoj medicine, saobraćaja, bezbednosti, kompjuterske tehnologije, industrijske proizvodnje.