Deset saveta kako da sačuvate bateriju mobilnog telefona

SciTech 05. avg 201912:59 > 13:02
Izvor: Shutterstock

Uprkos tome što se nalazimo u 2019. godini i danas možemo čuti savete koji se tiču formiranja baterija. Nekada je ovo bilo obavezno pre nego što bismo uopšte počeli da koristimo telefon, ali današnji mobilni telefoni imaju lithium jonske ili lithium polimer baterije koje su takvog tipa da im to više nije potrebno.

Prva baterija bila je demonstrirana još davne 1800. godine od strane italijanskog fizičara Alesandra Volta. Od tada pa sve do danas baterije konstantno napreduju i omogućavaju nam duže korišćenje uređaja koje napajaju.

U novijoj istoriji pamtimo baterije koje su NiCd (Nickel-cadmium), NiMH (Nickel-metal-hydride), prvenstveno NiCd koja je ujedno bila i prva dostupna komercijalna baterija za upotrebu. Pored ovih postoje još i NiFe (Nicker-iron), NiZn (Nickel-zinc) i NiH (Nickel-hydrogen).

NiCd baterije su imale potrebu da se formiraju pre upotrebe, odatle i potiče ovaj već danas čuveni mit. Naime, bilo je potrebno da se pune tri puta po 12 sati da bi se baterija formirala i bila spremna za korišćenje. Imaju dobre performanse opterećenja, dug rok trajanja, ali su štetne po okolinu jer sadrže kadmijum. Baterija veoma brzo gubi svoj kapacitet usled nekorišćenja.

Ovaj tip baterije ima još jedan problem koji se manifestuje usled nepotpunog procesa punjenja i pražnjenja, takozvani „memorijski efekat“. Baterija pamti poslednje vrednosti punjenja i samim tim smanjuje svoju vrednost, pa je potrebno posle određenog vremena potpuno isprazniti bateriju i ponovo je napuniti da bi povratila prvobitan kapacitet.

Komercijalna upotreba NiMH baterija počela je devedestih godina prošlog veka, koje su donosile veći kapacitet u odnosu na NiCd i nisu imale toliko veliki problem sa memorijskim efektom. Bile su jednostavnije za odlaganje i nisu uticale na okolinu jer su bile pogodne za reciklažu. Isto imaju problem sa pražnjenjem usled odlaganja, ali imaju i kraći životni vek u odnosu na NiCd.

Shutterstock

Li-ion bateriju prvi je komercijalizovao Sony 1991. godine, a od 2000. su postale cenovno dostupnije krajnjim korisnicima. Najpopularniji tip Li-ion baterije je Lithium Cobalt Oxide (LiCoO2), koji je našao široku primenu u napajanju mobilnih telefona, tableta, prenosnih računara i digitalnih kamera. Kod Li-ion baterija ne postoji memorijski efekat, za razliku od NiCd i NiMH, daleko je veći kapacitet, imaju dobru energetsku efikasnost. Nemaju problema sa pražnjenjem prilikom dužeg stajanja i odlaganja, daleko se manje gubi na kapacitetu baterija.

LiPo (lithium polymer) je identična kao Li-ion baterija, razlika između njih je u materijalu koji se koristi kao separator koji je napravljen od mikroporoznog polimera koji je prekriven elektrolitičkim gelom. Na taj način umanjuje energetsku granicu u hemijskoj reakciji između katode i anode. Zbog toga LiPo baterija dozvoljava malo povećanje u energetskoj gustini.

Danas pored toga što telefoni imaju Li-ion ili LiPo baterije, pojavljuje se još jedan problem, a to je da te iste baterije nisu zamenljive. Većina telefona je takvog dizajna da se bateriji veoma teško može prići, a za prosečnog korisnika je to i nemoguće.

Gledanje filmova na YouTube, igranje igrica, Facebook, Viber samo su neki od načina da veoma brzo istrošite bateriju na vašem telefonu ili tabletu. Vremenom će baterija svakako gubiti na kapaciteti, ali naravno postoje neke stvari koje možete i vi uraditi da to produžite i ne dođete u situaciju da morate da menjate telefon već posle prve godine korišćenja, a da ne pričamo o tome ako ste odvojili pozamašnu sumu novca za njega. 

Korisni saveti

1. Punite češće bateriju

Li-ion baterijama ne prija potpuno pražnjenje i punjenje do kraja jer to utiče na njihov radni vek. Mnogo više im prija povremeno ili periodično punjenje, telefon možete staviti na punjač čim baterija dostigne 50 ili 60 procenata. Naravno telefoni poseduju određenu elektroniku te ne dozvoljavaju da se baterija isprazni do određenih limita da se ne bi oštetila, već vas telefon upozorava da je prazna iako ona tehnički nije.

2. Ne ostavljajte telefon na punjaču tokom noći

Baterijama ne odgovara prekomerno punjenje, ujedno ne mogu ni da apsorbuju višak struje i napona. Punjenje preko dozvoljenih limita same baterije dovodi do hemijskih reakcija usled koje se oslobađa ugljen dioksid, posledica ovoga je čuveno naduvavanje baterije. Ako baterija nastavi i dalje da se puni, preko dozvoljenih granica, može doći do eksplozije i požara.

3. Super brza punjenja, da ili ne?

Kao što smo i u prethodnom delu napomenuli da bateriju nije neophodno napuniti do 100%, jer previsok napon štetno deluje na samu bateriju. Naspram ovoga danas uz većinu telefona koji mogu da se kupe dolaze i punjači koji imaju mogućnost brzog punjenja vaših baterija, ujedno snaga ovih punjača je od nekih 15 W do neverovatnih 40 W. Oni je mogu napuniti od 0% do čak 70% ili 80% za samo 15 ili 20 minuta. Proizvođači telefona ovo promovišu kao prednost, ali ovo i nije najbolji scenario iz prostog razloga što baterija doživljava stres ili napor koji joj smanjuje životni vek.

4. Poželjno je koristiti i slabije punjače

Super brza punjenja loše utiču na samu bateriju. Ponekad je poželjno koristiti punjače koji imaju niži napon i struju. Ovo je dobro jer na ovaj način se radni vek baterije produžava, ali se zasićenje smanjuje, tj. vreme korišćenja same baterije posle tog ciklusa punjenja je manje i baterija ne trpi stres od prevelikog napona.

5. Ne izlažite telefon izvorima toplote

Baterija trpi veliki stres i gubi na kapacitetu kada je u neposrednoj blizini toplote, zato ne ostavljajte je direktno na suncu ili na kontrolnoj tabli automobila u vrelim letnjim danima. Naravno izbegavajte punjenje telefona ako je uređaj vreo ili ako je boravio na temperaturama ispod nule, ostavite da se malo temperatura uređaja stabilizuje pa ga priključite na punjač.

6. Koristite uvek proverene ili originalne punjače

Bez obzira na koji način i kada punite bateriju uvek je poželjno da imate proveren i siguran punjač koji će u određenim granicama davati siguran i stabilan napon i struju. Korišćenjem neadekvatnih može dovesti da sam punjač pusti mnogo veće vrednosti od dozvoljenog i da na taj način znatno ili čak i trajno ošteti bateriju.

7. Punjenje preko računara

Slobodno možete vaš telefon da priključite na laptop ili desktop računar, na taj način će te napuniti vaš uređaj. USB portovi na računaru daju napon od 5V i struju od 500mA, naravno postoji i USB 3.0 port koji vam obezbeđuje 5V i 900mA. Punjenje preko računara će biti malo sporije, jer je potreban duži vremenski interval punjenja, ali neće naškoditi vašoj bateriji.

8. Poželjno je puniti telefon dok je isključen

Kada vas telefon upozori da je potrebno da napunite vašu bateriju, a vi to ne uradite i nastavite njegovo korišćenje još neki određeni vremenski interval, u jednom momentu telefon će se isključiti što je i normalno. Kada se to desi većina korisnika stavlja telefon na punjač, uključuje ga i nastavlja njegovo korišćenje. Već posle par minuta telefon počinje da se greje što veoma loše utiče na bateriju. Naravno usled korišćenja telefona na punjaču postoji i velika šansa da telefon ne može pravilno da napuni bateriju jer se automatski i troši. Poželjno je telefon ostaviti isključenog dok se ne napuni, na ovaj način će se pravilno napuniti, a ujedno će baterija dobijati konstantan napon i struju.

9. Ne kupujte rezervnu bateriju ako je ne koristite

Baterije same po sebi gube svoju kapacitivnost i mi tu ne možemo ništa. Ako planirate kupovinu rezervne baterije onda je i koristite, u suprotnom odustanite od kupovine. Bateriju koju ne koristite, ako ostavite potpuno napunjenu na sobnoj temperaturi, izgubiće oko 20% svoje vrednosti već posle tri meseca. Ujedno pazite i da je ne oštetite ili da vam ne ispada, ovakve stvari mogu dovesti do kvara baterije.

10. Čuvanje telefona i baterije

Ako telefon ne koristite neki određeni vremenski period, najbolje za njega je da ga ne ostavite potpuno praznog ili punog. Neki najbolji scenario bi bio da baterija bude napunjena na oko 40 od 50% i na nekom hladnom mestu. Niža temperatura povoljno utiče na nju i samim tim pražnjenje će biti daleko manje.  

Baterije se konstantno usavršavaju, mi smo tu da ih pravilno koristimo kako bi naši uređaji što duže radili. Danas se telefoni menjaju veoma često jer proizvođači mobilnih uređaja plasiraju nove proizvode na svakih godinu dana i naravno, ko prati ovaj trend neće osetiti nikakve moguće probleme sa baterijom, u vidu smanjenog kapaciteta ili nečeg drugog. Za sve one koji telefon koriste duže ovo su samo neki saveti kojih se mogu pridržavati da bi svojim uređajima produžili životni vek, a ujedno da sačuvaju sebe i životnu okolinu.