Veterinari: Konji dobijaju na težini zbog klimatskih promena

SciTech 03. dec 201915:48 > 15:55
ANADOLIJA/Sercan Küçükşahin

Konji postaju sve teži zbog klimatskih promena, tvrdi Žil Mofat, direktor veterinarske službe "Seadown" iz britanskog Hajta, u Kentu, i pojašnjava da je to zbog sve toplije i vlažnije klime koja pogoduje rastu obilja trave, što pak omogućuje ovim plemenitim životinjama da je konzumiraju u većim količinama nego što im je potrebno.

Veterinar je Dejli Telegrafu kazao da među pacijentima ima sve više konja koje leči zbog prekomerne težine usled spomenutog problema.

Dodaje da je problem „delom i odraz socioekonomskog pritiska“.

„Naime, vlasnici konja duže rade pa im je sve teže da redovno vežbaju konje. Istovremeno sve toplija i vlažnija klima znači i dostupnost veće količine trave. Vlasnicima je teško da procene kolika je količina i kakav kvalitet hrane potrebna kada je posredi težina njihovih ljubimaca“, kaže veterinar.

Njegove tvrdnje usledile su nakon što je Britansko veterinarsko udruženje za konje (Beva) ustanovilo da od 792 pregledanih životinja njih 31 posto ima višak kilograma.

Razloge su veterinari, među ostalim, pronašli i u manjku objekata poput staja i ograda za konje.

U izveštaju se predlaže da se protiv ovog problema vlasnici bore podizanjem ograda gde god je to moguće, kao i praćenjem unosa količine hrane na način da se ona izvaga.

Prošle je godine veterinar Džo Makinder za časopis „Horse and Hound“ kazao da je i sam primetio da su konji koje je lečio u ambulanti u Jorkširu sve deblji.

Dodaje da se kod mnogih takvih konja razvije stanje stručno nazvano „laminitis“. Reč je o upalnom stanju tkiva (lamina) koje povezuje kopitni zid sa kopitnom kosti, što može biti „verovatno bolno“.

Dejvid Rendl, veterinar Beve kaže da je čak 50 posto konja u Velikoj Britaniji prekomerno teško ili gojazno.