Počeo Festival nauke, više od 600 eksperimenata u "Razotkrivanju"

SciTech 05. dec 201912:50 > 12:55
Tanjug/Milica Nikolić

Na Beogradskom sajmu počeo je 13. Festival nauke, na kome će do 8. decembra učestvovati više od 60 naučih i obrazovnih institucija i više od 650 naučnih promotera iz Srbije i inostranstva.

Tema ovogodišnjeg festivala, za koje organizatori ističu da je najveća manifestacija u oblasti promocije nauke i obrazovanjaja u jugoistočnoj Evropi, jeste „Razotkrivanje“ i posvećen je razotkrivanju zabluda i mitova uz pomoć nauke i naučnih dostignuća.

Programski koordinator Festivala Nenad Zarić kazao je na otvaranju da su na Festivalu okupljeni najbrilijantniji umovi Srbije sa fakulteta, instituta, kao i studentskih, srednjoškolskih i osnovnoškolskih organizacija koje se bave naukom.

„Na Festivalu će moći da se vide postavke društvenih i pridodnih nauka, kao i da se vidi više od 600 eksperimenata“, rekao je on.

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Saša Lazović naveo je da Festival promoviše nauku na način blizak svima bez obzira na godine i obrazovanje i pomaže u podsticanju mladih da se bave naučnim istraživanjem.

Dodao je da festival doprinosi i kvalitetnijem obrazovanju, jer nauka stvara nova znanja koja pomašu razvoju tehnologije i omogućava dalji razvoj društva.

„Na Festivalu ćemo razotkriti zablude poput toga da li iz školjke zaista možemo da čujemo zvuk mora i da li je Kineski zid jedina ljudska gradjevina vidljiva iz svemira, da li vazduh i voda zaista nemaju boju, da li je Zemlja ravna ploča, da li je čovek zaista sleteo na Mesec“, rekla je PR festivala Zorana Minčić.

Tanjug/Milica Nikolić
Tanjug/Milica Nikolić
Tanjug/Milica Nikolić
Tanjug/Milica Nikolić
Tanjug/Milica Nikolić
Tanjug/Milica Nikolić
Tanjug/Milica Nikolić

Ona je navela da se na Festivalu nauke može saznati, na primer, da ljudi imaju 30 odsto zajedničkih gena sa bananom i nešto manje sa kvascem i koliko je opasno ukoliko progutamo žvaku, koliko su opasna zračenja telefona i mikrotalasnih pećnica, a koliku opasnost sa sobom nose nuklearne elektrane.

Minčić je kazala da će na Festivalu pored ostalog nastupati gosti iz Austrije, Francuske, Češke, Slovenije, Poljske i Izraela koji na vizuelno atraktivan i zanimljiv način predstavljaju razne naučne fenomene u okviru naučnofantastičnog šou programa.

„Festival je presvega namenjen deci osnovnog i srednjoškolskog uzrasta. Oni imaju priliku da izvedu neke eksperimente i dožive nešto što u školama uče samo u kljigama, ali i mnogo više od toga“, kazala je Minčić i podsetila da je prošle godine na festivalu bilo 30.000 posetilaca.

Ona je navela da se u vreme kada istina neretko pada u drugi plan, a tumačenje činjenica postaje važnije od njih samih, nauka pokazala kao odlično orudje protiv svih ovih, ali i mnogih drugih zabluda, kao sigurno utočište za sve koji i dalje neguju kritički duh i radoznalost.