Akcija "Sat za planetu" 28. marta, okupljanja – virtuelna

SciTech 18. mar 202013:41 > 13:44
AFP/Luis Robayo

Najveća globalna akcija za očuvanje planete, "Sat za našu planetu", uz slogan "Okrenimo se prirodi!", obeležiće se 28. marta isključivanjem svetla u 20.30, najavio je Svetski fond za prirodu (WWF).

Taj pokret podsetio je da okuplja ljude širom sveta koji žele da ukažu na svoju spremnost i potrebu da zajedno preduzmemo hitne korake kako bi se ublažili uzroci i posledice klimatskih promena.

Upozoreno je i da životinjski i biljni svet planete Zemlje nestaje alarmantnom brzinom, da preti izumiranje oko milion vrsta i da su posledice klimatskih promena sve izraženije.

Ovom akcijom WWF ističe značaj prirode kao temelj zdrave planete i neposredno, snažno i isplativo rešenje za klimatsku krizu.

Zbog pandemije koronavirusa i zbog toga što okupljanja u većini zemalja nisu moguća, ove godine WWF poziva pojedince da se priključe akciji virtualno, dajući svoj glas za planetu putem društvenih mreža, uz mogućnost da osvoje interesante nagrade, a detalji su dostupni na zvaničnoj WWF Srbija Facebook stranici.

Podseća se da je ova akcija, koja je poznata po simboličnom isključivanju svetla u trajanju od jednog sata, nastala je u Sidneju 2007. godine, a tokom godina proširila se na više od 180 zemalja i 7.500 gradova.

U njoj još od 2009. godine učestvuju i gradovi u regionu.

Srbija ovu akciju obeležava dvanaesti put po redu, a prošle godine pridružilo se oko 200 partnera – gradova, opština, javnih ustanova, škola, vrtića, kompanija i organizacija širom zemlje.

Dok neki naučnici i biolozi pandemiju s kojom se planeta suočava povezuju s gubitkom biološke raznolikosti, u WWF-u poručuju da je sada više nego ikada potrebno da ljudi postanu svesni važnosti prirode za opstanak i napredak.

„Očuvanjem prirode štitimo i sami sebe. Posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti ekosistema i biološke raznovrsnosti zato što oni imaju neosporan značaj u ublažavanju i prilagodjavanju na klimatske promene“, izjavila je predstavnica WWF Adria – Srbija Duška Dimović.

Ona je najavila da WWF u Srbiji počinje i projekat „Da nam klima štima“, uz podršku Vlade Švedske, koji promoviše „ekosistemski pristup“ kao princip za sveobuhvatno upravljanje vodama, zemljištem, šumama, biljnim i životinjskim resursima, i pruža odgovore na izazove koje nam postavljaju klimatske promene.

„Pozivamo svetske lidere da učine sve kako bismo postigli novi sporazum o očuvanju prirode do 2030. godine“, rekla je Dimović i pozvala sve ljubitelje prirode da se virtuelno uključe u ovaj dogadjaj i da glasaju za prirodu.

Kako u nekim gradovima isključivanje svetla zahteva izlazak radnika na teren, a za WWF je sigurnost pojedinaca u doba epidemije važnija od samog čina isključenja rasvete, lokalne samouprave se zato pozivaju da utiču na svoje gradjane i zamole ih da se pridruže akciji simboličnim isključivanjem svetla iz sigurnosti svojih domova.

WWF je jedna od najvećih svetskigh organizacija za zaštitu prirode, koja ima gotovo pet miliona pristaliuca i aktivnu globalnu mrežu u više od 100 zemalja.

Misija WWF-a je da zaustavi uništavanje životne sredine i da omogući da se živi u skladu sa prirodom kroz očuvanje biološke raznovrsnosti, održivo korišćenje prirodnih resursa, smanjenje zagadjenja i preteranog trošenja.