Australijsko regulatorno telo tuži Google za zloupotrebu korisničkih podataka

SciTech 27. jul 202010:17 > 10:25
Pixabay (ilustracija)

Australijska agencija za konkurentnost i zaštitu potrošača (ACCC) pokrenula je sudski postupak protiv kompanije Google tvrdeći da su obmanuli svoje potrošače, kako bi u značajnijoj meri prikupili njihove podatke iz više razloga, uključujući i ciljano reklamiranje.

ACCC na Saveznom sudu nastoji da dokaže da Google nije propisno informisao svoje korisnike i nije dobio njihov pristanak na odluku iz 2016. o objedinjavanju njihovih ličnih podataka s Google naloga s informacijama o njihovim aktivnostima na ostalim stranicama, koje nisu povezane s tim najpoznatijim internet pretraživačem, koristeći pritom Google tehnologiju.

Tim potezom, aktivnosti na internet stranicama koje nisu u vlasništvu Google povezane su s korisničkim imenima i drugim identifikacijskim informacijama u njegovom posedu, ali notifikacije koje su prikazane korisnicima nisu bile dovoljne za informisani pristanak, tvrdi ACCC.

To regulatorno australijsko telo optužuje Google za korišćenje tih objedinjenih informacija kako bi unapredio komercijalni učinak svog oglašavačkog poslovanja.

„Verujemo da bi mnogi potrošači, da im se ponudio informisani izbor, možda odbili da daju pristanak da Google objedinjuje i koristi tako veliki raspon njihovih privatnih podataka isključivo u svrhu finansijske dobiti za tu kompaniju“, kazao je predsednik ACCC Rod Sims.

Google odbacuje optužbe o zavaravanju potrošača i poručuje da će braniti svoju poziciju na sudu. Google tvrdi da su promene, koje su uveli 2016. bile neobavezne, da su potrošače zamolili za njihov pristanak putem svima lako shvatljivih obaveštenja i da su na njih mogli da pristanu ili ne pristanu po sopstvenoj volji.