Naučnici iz Kragujevca i Rijeke rade na softveru za predviđanje razvoja korone

SciTech 27. jul 202020:06 > 20:14
Shutterstock

Istraživački timovi Univerziteta u Kragujevcu i Rijeci (Hrvatska) rade na razvijanju softvera i novog metoda koji, uz koršćenje veštačke inteligencije, predviđa razvoj bolesti kod pacijenata obolelih od kovida-19, rečeno je na predstavljanju projekta "COVIDAI".

Ova saradnja se odvija u okrivu projekta „Upotreba metoda veštačke inteligencije i mašinskog učenja na smanjenje efekata COVID-19 – COVIDAI“, koji Univerzitet u Kragujevcu, zajedno sa Univerzitetom i Kliničko-bolničkim centrom u Rijeci, realizuju uz odobrenje Centralne evropske inicijative (CEI).

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović rekao je novinarima da je „projekat interdisciplinarni, i da se radi o predviđanju razvoja bolesti kod pacijenata obolelih od kovida-19“.

„Radi se o softveru, novom metodu koji koristi veštačku inteligenciju, koji uzima u obzir sve podatke od pacijenata koji su već bili u bolnici sa određenom kliničkom slikom, i na osnovu toga se pravi novo znanje koje bi trebalo za nove pacijente da predvidi razvoj bolesti“, rekao je Filipović.

Dodao je da je to složena matematička metoda koja koristi veliki broj podataka, kliničku sliku, biomarkere i druge laboratorijske analize, veštačku inteligenciju i pretraživanje da bi se predvideo razvoj bolesti, što je od velikog značaja za lečenje.

Profesor Univerziteta u Rijeci Zlatan Car je rekao da projekat ima dva bitna elementa.

„Jedan je da se razvijaju modeli za širenje kovid pandemije, jer smo kroz naučne radove ustanovili da postoje različiti načini širenja pandemije, u zavisnosti od socijalnog ponašanja u određenim zemljama“, rekao je Car.

On je dodao da ne postoji jedinstven model za svaku državu, jer se „kovid različito ponaša“, razlikuje se broj ljudi koji su oboleli, način širenja bolesti, kao i da li su teže ili lakše posledice.

Drugi element projekta je, prema njegovim rečima, razvijanje personalizovanog modela za svaku osobu koja ima znakove bolesti, kako bi mogla da se uradi predikcija, odnosno u koji oblik bolesti će se razviti.

Car je rekao da u ovom projektu učestvuje oko 20 istraživača iz Rijeke, među kojima su lekari i mladi naučnici sa Tehničkog fakulteta.

U projekat je uključeno i oko 20 mladih istraživača sa Univerziteta u Kragujevcu, među kojima ima inženjera, matematičara, informatičara, lekara, biologa i hemičara.

Projekat traje do 31. decembra, a primena u bolnicama se očekuje odmah posle testiranja modela.

Kako je najavljeno, softver će pored Srbije i Hrvatske moći da se koristi i u Italiji, Albaniji, Bugarskoj i drugim zemljama u okruženju.

Još vesti o koronavirusu potražite u našem LIVE BLOGU i na stranici Koronavirus.