Tinejdžerke otkrile asteroid koji se kreće prema Zemlji

SciTech 28. jul 202011:15 > 11:21
AFP

Dve tinejdžerke iz Indije su, uz pomoć slika s teleskopa Univerziteta na Havajima, otkrile asteroid koji se kreće prema Zemlji, objavio je indijski Institut za obrazovanje o svemiru.

Asteroid se trenutno nalazi blizu Marsa i očekuje se da će proći blizu Zemlje za oko milion godina, izvestio je SPACE India, privatni institut na kojem su dve četrnaestogodišnjakinje prolazile obuku, prenosi Rojters.

„Veseli me što ćemo dobiti priliku da damo ime asteroidu“, rekla je Vaidehi Vekarija, koja je dodala da jednoga dana želi da postane astronautkinja, kao i njena prijateljica Radhika Lakhani.

Asteroid, koji su naučnici nazvali HLV2514, može biti formalno ‘kršten“ tek pošto NASA potvrdi njegovu planetarnu putanju, izjavila je portparolka agencije SPACE India, koja navodi da su devojke koristile specijalni softver za analizu slika snimljenih teleskopom Pan-STARRS na Havajima te da su do otkrića došle u junu.

Asteroidi i komete predstavljaju potencijalnu opasnost za Zemlju, a naulnici ih svake godine otkriju na hiljade.

Asteroid teži od Ajfelovog tornja eksplodirao je 2013. godine iznad centralne Rusije. Tada je od posledica udara povređeno više od 1.000 ljudi.