Google postavlja podvodni optički kabl od SAD do Britanije i Španije

SciTech 28. jul 202020:51 > 20:57
Printscreen

Google postavlja novi podvodni optički kabl koji će spojiti Njujork u SAD sa Bjudom na severoistoku Kornvola u Engleskoj, i Bilbaom u Španiji.

Kabl, nazvan Grejs Hoper, po američkoj matematičarki i pionirki u kompjuterskom programiranju, omogućiće „bolju provodljivost mreže“ i učiniti da Guglovi korisnici pouzdanije i brže koriste servise poput Meet, Gmail i Google Cloud, saopštio je Google.

„Kada bude postavljen, Grejs Hoper kabl će biti prvi novi kabl koji povezuje SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) od 2003, povećavajući kapacitet u ovim prometnim svetskim sredinama, osnažujući Guglove servise, poput Meet, Gmail i Google Cloud“, rekao je Bikaš Koli.

Postojeći internet kablovi koji spajaju SAD i Evropu su dotrajali i potrebno je da budu unapređeni, kako bi bili u skladu sa novim zahtevima tržišta, prenosi CNBC.

„Ovo je, takođe, naša prva investicija u privatnu podvodnu rutu do UK, i naša prva ruta ikada do Španije. Španska kopnena tačka još će čvršće uvrstiti budući madridski Google cloud u našu globalnu infrastrukturu“, rekao je Bikaš Koli, potpredsednik Google globalne mreže, u svom blogu.

Google je saopštio da će kabl sadržati 16 parova optičkih vlakana, što je „značajno unapređenje“ internetske infrastrukture koja spaja SAD i Evropu.

Kabl će ići po okeanskom dnu, a njegova dužina od Njujorka do Bjuda biće 6.250 kilometara, dok će od SAD do Španije biti 6.300 kilometara.

Google ima nekoliko drugih podvodnih kablova, uključujući i onaj od Portugala do Južne Afrike, po imenu Ekvijano, i još jedan, po imenu Dunant, koji spaja SAD i Francusku.

Internet gigant istakao je da će im ovi privatni podvodni kablovi omogućiti da „efektnije planiraju“ u budućnosti, kako bi izašli u susret korisnicima širom sveta.

Google je ranije ove godine potpisao ugovor sa firmom za podvodne kablove SubCom iz Nju Džerzija, a očekuje se da njihov zajednički projekat bude okončan 2022. Google je odbio da kaže koliko će postavljanje novog kabla koštati kompaniju.

Internet komunikacija – nužnost budućnosti

Podvodni kablovi čine 98 odsto međunarodnog internet saobraćaja u svetu. Oni omogućuju razmenu informacija brzinom svetlosti.

Pandemija koronavirusa, koja je mnoge ljude prikovala za njihove domove, podstakla je još više na razmišljanje internet mogule, kako da ojačaju i ubrzaju mreže za prenos i razmenu podataka.

„Pandemija Kovid-19 bacila je u žižu povezivanje, naglašavajući koliko je ono bitno za naše svakodnevne živote. Ova problematična vremena su nas naučila koliko stabilna i pouzdana mreža nije više ‘nešto fino da se ima’, već ‘poslovno neophodno'“, ocenio je Tom Mejer, generalni menadžer i potpredsednik u IDC Europe, firmi za tehnološke analize.

I Facebook je u maju objavio da postavlja podvodni kabl oko Afrike, kako bi poboljšao internet pristup na tom kontinentu.

Ta kompanija udružila se u realizaciji ovog projekta sa China Mobile, južnoafričkim MTN, francuskim Orange i britanskim Vodafone, kao i sa lokalnim mrežnim operaterima.