Kineska sonda na putu ka Marsu poslala sliku Zemlje i Meseca

SciTech 28. jul 202022:24 > 22:27
HANDOUT / HO / AFP

Prva kineska sonda koja ide ka Marsu poslala je sliku Zemlje i Meseca dok putuje ka crvenoj planeti, saopštila je kineska svemirska agencija.

Slika koja pokazuje Zemlju i njen satelit kao polumesece izgubljene u ogromnom prostoru svemira snimljena je na udaljenosti od 1,2 miliona kilometara od Zemlje, tri dana posle lansiranja misije Tijanven-1.

Sonda je poletela u četvrtak iz lansirnog centra Venčang, na tropskom ostrvu Hajnan, na jugu Kine.

Treba da stigne u orbitu Marsa u februaru 2021. Prvo treba da predje dug sedmomesečni put od Zemlje do Marsa, što je razdaljina od oko 55 miliona kilometara, odnosno 1.400 puta oko sveta.

U jeku konkurencije sa Vašingtonom, Peking se nada da tokom ovog prvog nezavisnog pokušaja uradi skoro sve što su SAD realizovale u više misija ka Marsu od 1960-ih godina: da postave sondu u orbitu, postave kapsulu koja ce se spustiti na Mars i izvuku teledirigovanog robota koji će analizirati površinu crvene planete.

Kina je već imala iskustva u toj oblasti, ona je poslala dva mala robota na Mesec, 2013. i 2019. godine. Ali udaljenost od Marsa do Zemlje je 140 puta veća od putanje Zemlja-Mesec. Prema kineskoj svemirskoj agenciji Tijanven-1 ima dobre uslove za let za sada i funkcioniše normalno.