Iz Petnice očekivali manje prijava, stiglo dva puta više od kapaciteta

Izvor: N1

Programski direktor Petnice Nikola Božić izjavio je za N1 da je Letnja naučna škola program koji u Petnici postoji od samog osnivanja. Kaže da su očekivali da će imati manji broj prijavljenih nego prethodnih godina, jer je konkurs bio u vreme vanrednih okolnosti. "Međutim, stiglo nam je duplo više prijava nego što smo mogli da primimo učenika", kaže on.

Počeo je letnji program za osnovce u Istraživačkoj stanici Petnica. Božić kaže da su očekivali da će imati manji broj prijavljenih nego prethodnih godina, jer je konkurs bio u vreme vanrednih okolnosti.

„Međutim, stiglo nam je duplo više prijava nego što smo mogli da primimo učenika“, kaže on.

Prema njegovim rečima, Letnja naučna škola je program koji u Petnici postoji od samog osnivanja.

„Osmišljen je kao prvi korak u nauku za ove mlade ljude, kao program koji ima za cilj da nauku predstavi sveobuhvatno. Tokom tih sedam dana imaće priliku da se isprobaju u prirodnim, društvenim, tehničkim naukama…“, kaže Božić.

Ističe da će 20 oblasti tu biti prisutno.

„Pokušaćemo da im otkrijemo male tajne svih naučnih disciplina, da ih inspirišemo da nastave da se interesuju za istraživanje sveta oko sebe“, kaže.

U Petnici su se, dodaje, uvek trudili da aktuelizuju sve ono što su istraživanja u nauci.

„Želimo da im objasnimo zbog čega su određene administrativne mere, koje se primenjuju i u Petnici, zbog čega su važne i na koji način utiču na smanjenje rizika od širenja zaraze. Važno nam je da sve bude razumljivo, te teme će biti prisutne sada i u narednim programima“, kaže on.

Dodaje da su smanjene grupe učenika koje rade u laboratorijama, tako da je mentorski rad, ističe, još više izražen.