Plemenite periske u Jadranu pred izumiranjem, apel za spas

SciTech 20. sep 202016:32 > 16:41
Izvor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Udruženje Eko Kvarner pozvalo je u nedelju državno rukovodstvo Hrvatske da poduzme hitne mere za spas školjki - zaštićenih plemenitih periski u Jadranu, kao i da podrže predloge naučnika, učesnika skupa o proširenju ekološke mreže Natura 2000 na morska područja.

Iz Eko Kvarnera ističu da je pomor plemenitih periski proteklih meseci znatno ubrzan i procenjuju da su za njihov spas preostale nedelje.

Smatraju da je potrebno preostale žive primerke odmah staviti u karantin i pokušati intenzivan uzgoj mlađi.

„Ako merodavni ne posvete dovoljno pažnje tom problemu i ne angažuju dovoljno raspoloživih resursa, verovatno ćemo već sledeće godine moći da postavimo prvi spomenik još jednoj zauvek izgubljenoj vrsti,“ ističu iz Eko Kvarnera.

Naučnici navode da je sadašnje stanje populacije plemenite periske u Jadranskom moru prouzrokovano parazitom Haplosporidiumm pinnae, bakterijom roda Mycobacterium i mogućim drugim uzročnicima te traže hitne mere – od odlučivanja do dodatnih ulaganja u naučna istraživanja i proširenje kapaciteta očuvanja u kontrolisanim uslovima.

Ističu da su periske u Jadranskom moru zaražene, da se broje poslednji živi primerci te da moguće mere zaštite i očuvanja propisane važećom zakonskom regulativom u prirodnoj okolini nisu primenjive zbog dužine trajanja predviđenih istraživanja i protokola.