Ozonska rupa nad Antarktikom dostigla rekordnu veličinu

SciTech 07. okt 202019:05 > 19:06
Izvor: HO / ANGELICA CASANOVA / AFP

Ozonska rupa nad Antarktikom jedna je od najvećih i najdubljih u poslednjih nekoliko godina, a analize su pokazale da je dostigla maksimalnu veličinu, upozorili su naučnici iz Službe za nadzor atmosfere Kopernikus (Copernicus Atmosphere Monitoring Service).

Ozonski omotač u gornjem delu Zemljine atmosfere apsorbuje većinu dolazećeg ultraljubičastog zračenja sunca koje bi u suprotnom štetilo životu na našoj planeti, piše Independent.

Po podacima Kopernikusa, koncentracije stratosferskog ozona pale su na „gotovo nultu vrednost“ nad Antarktikom na nadmorskoj visini od oko 20-25 km.

POVEZANE VESTI

Stručnjaci iz programa Kopernikus pojasnili su da je pokretač širenja ozonske rupe ovaj put bio snažan i stabilan hladni polarni vrtlog, postojano područje niskog pritriska, koje se obično nalazi iza ivice velikog ledenjaka Rosa, na kojem temperature mogu pasti i do minus 80 stepeni Celzijusa.

Pozvali su međunarodnu zajednicu da poduzme veće napore kako bi se garantovalo da države ispoštuju međunarodni sporazum o postupnom ukidanju upotrebe hemikalija koje uništavaju ozonski omotač, poput hlorofluorougljenika (CFC).

Istakli su da je ova ozonska rupa bez sumnje među najvećima u poslednjih 15 godina. Tanjenje ozonskog omotača nad antarktičkim kontinentom prvi je put primećeno 1985.

„Postoji velika varijabilnost u tome na koji se način ozonske rupe razvijaju svake godine. Ozonska rupa 2020. nalikuje onoj iz 2018., koja je bila prilično velika, ali ova je definitivno jedna od najvećih u poslednjih petnaest godina“, rekao je Vinsent-Henri Peuč, rukovodilac Službe za nadzor atmosfere Kopernikus.