Apple predstavio El Capitan i sopstveni muzički servis

SciTech 09. jun 201507:07 > 07:09
Izvor: REUTERS/Brendan Mcdermid

Apple je održao svoju ovogodišnju konferenciju za developere, na kojoj je objavio novu verziju OS X operativnog sistema koji će se zvati El Capitan i koji je programerima dostupan već od danas, a od jeseni će biti besplatan za sve korisnike.

Aplikacije bi na El Capitanu trebalo da se otvaraju 1,4 puta brže te je prebacivanje među njima do dva puta brže u odnosu na Yosemite. Igre i grafički zahtevni programi radi će brže zbog prelaska na Metal tehnologiju.

Kad je reč o iOS mobilnoj platformi fokus je bio na poboljšanju korisničkog iskustva, osiguranju boljih performansi i nižoj potrošnji. Prvi deo prezentacije bio je posvećen Siri, koja će odsad moći da prikazuje fotografije određenog datuma i lokacije kada korisnik to zatraži ili da postavi podsetnike zavisno od lokacije, a kad se priključe slušalice sistem će ponuditi reprodukciju muzike.

Veliku nadogradnju doživela je aplikacija Notes, kao i aplikacija Maps kojoj su dodate neke mogućnosti koje imaju konkurentski servisi. U aplikaciji News korisnik će moći da odabere teme koje ga zanimaju, a aplikacija će novosti smeštati na jedno mesto.

Predstavljen je i muzički servis, Apple Music, kombinacija globalnog radija aktivnog non-stop, iTunes mogućnosti, „spajanja“ s izvođačima kao i deljenja na društvenim mrežama, piše Index.

https://youtube.com/watch?v=Y1zs0uHHoSw