United Grupa spremna da investira u 5G mrežu u sledećoj godini

SciTech 22. dec 202012:58 > 13:02
Promo

United Grupa (UG) saopštila je da je spremna da u 2021. godini investira u petu generaciju mobilnog interneta u Srbiji.

POVEZANE VESTI

„U Bugarskoj smo već započeli izgradnju 5G mreže, a sledeće godine počinjemo sa izgradnjom i u Sloveniji i Hrvatskoj. Želimo da SBB, kompanija koja je u vlasništu United Grupe, ima aktivnu ulogu u uvođenju 5G mreže u Srbiji, kako bismo omogućili super brzi internet za privredu, zdravstvo, poljoprivredu, projekte bezbednih i pametnih gradova. Poslednja izjava premijerke Ane Brnabić da građani Srbije u ovom trenutku nemaju nikakvu potrebu za 5G mrežom začuđujuća je, jer upravo od premijerke građani godinama slušaju da ćemo biti regionalni lider u oblasti digitalizacije i lider četvrte industrijske revolucije“, navodi se u saopštenju UG.

United Grupa podseća da je Vlada Srbije još 2018. godine usvojila strategiju o razvoju 5G mreže, a nadležno Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija nekoliko puta najavilo da će aukcija za radio-frekvencije na kojima radi 5G mreža biti početkom 2021. godine.

„Želimo da informišemo premijerku Brnabić da smo spremni da damo doprinos izgradnji 5G mreže u Srbiji, jer je veliki broj zemalja u našem okruženju uveo petu generaciju mobilnog interneta ili su usvojili regulative za postavljanje 5G mreže. Nadamo se da će Vlada Srbije organizovati aukciju, u roku koji je obećala, za prodaju frekvencijskog spektra, koji je neophodan za uvođenje 5G tehnologije, na transparentnom tenderu uz poštovanje svih međunarodnih standarda“, zaključuje se u saopštenju UG.

U okviru United Grupe posluje i TV N1.