Reljin: Aktuelna pandemija glavni uzrok odlaganja dodele 5G frekvencija

SciTech 22. dec 202013:14 > 13:19
Izvor: N1

Redovna profesorka beogradskog Elektrotehničkog fakulteta u penziji i bivša savetnica u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Irini Reljin izjavila je da je aktuelna pandemija glavni uzrok odlaganja aukcija za dodelu 5G frekvencija u Srbiji, što su prošle nedelje odlučili predstavnici sva tri domaća mobilna operatora, kao i RATEL.

Odlučeno je da se aukcija za dodelu 5G frekvencija odloži najverovatnije do 2022. godine, a učesnici domaćeg telekomunikacionog tržišta će iskoristiti period do tog trenutka da u potpunosti pokriju teritoriju Srbije.

„Ne radi se o velikom vremenskom odstupanju, ali mislim da je ono, baš kao i svako drugo odlaganje u ovom trenutku na neki način posledica korona virusa i njenog uticaja. Operatori su više puta do sada pokazali da su veoma zainteresovani za novu tehnologiju i da žele da je uvedu, a našoj privredi će zaista biti dobrodošla dostignuća koja pruža 5G, pa ipak očekujem brzo uvođenje potrebne infrastrukture“, kaže Reljin, u razgovoru za Biznis.rs.

Moguće je da je reč samo o preraspodeli finansijskih sredstava za sledeću godinu, koja suštinski dugoročno neće uticati na tehnološki napredak, poručuje Reljin.

Kada je reč o onim ekološko-zdravstvenim, koji najviše i brinu domaće stanovništvo, profesorka Reljin naglašava da su studije sprovedene u evropskim zemljama već davno potvrdile da nema nikakvih bojazni po životnu sredinu i zdravlje ljudi od posledica 5G tehnologije.

„Novije ankete pokazuju da su protivnici 5G mreže među evropskim korisnicima mobilne telefonije u velikoj manjini. Među njima se najvećim delom nalaze oni koji, zapravo, ne razumeju po kom principu ova tehnologija funkcioniše“, zaključuje Reljin, i dodaje da se na nekim svetskim tržištima usluge 5G mreže već uveliko pružaju, i to po istoj ceni kao i 4G, na primer u Sjedinjenim Američkim Državama.

„Pored toga, Evropska unija se obavezala da će u njenim članicama što pre da se uvede ova tehnologija, a toj tendenciji će se sigurno pridružiti i naša zemlja“, izjavila je Reljin.