U krateru vulkana na Havajima formirano jezero od lave

SciTech 23. dec 202007:55 > 07:58
Tanjug/M. Patrick/U.S. Geological Survey via AP

Lava se diže više od metar na sat u dubokom krateru vulkana Kilauea na Havajima koji je proradio ovog vikenda posle dvogodišnje pauze, objavili su naučnici.

Vulkan Kilauea u okviru Havajskog vulkanskog nacionalnog parka na Velikom ostrvu izbacivao je usijane stene iz najmanje dva mesta unutar kratera, saopštio je sinoć Američki geološki institut.

Formiralo se jezero od lave koje se podiglo oko 134 metra od dna kratera.

Od erupcije u nedelju uveče je iz vulkana Kilauea izbačeno oko 10 miliona kubnih metara lave, dovoljno da pokrije površinu od oko 13 hektara. Lava je zadržana unutar dubokog kratera.

Lava ne preti da prekrije kuće i ugrozi ljude, kao što se desilo pre dve godine. Vulkan Kilauea proradio je krajem 2018. godine i počeo da izbacuje lavu iz otvora u sred stambenog kada je uništeno više od 700 kuća.

Vulkanska opservatorija Havaja ipak je upozorila stanovnike da paze na moguće visoke nivoe vulkanskog gasa, eksplozije i padanje stena.

Pri erupciji Kilauea može da izbacuje velike količine sumpor dioksida koji formira vulkanski smog kada se pomeša sa kiseonikom, sunčevom svetlošću i drugim gasovima u vazduhu. Odelenje za zdravstvo na Havajima upozorilo je stanovnike da smanje aktivnosti napoplju ako vide vulkanski smog.

Kilauea je jedan od najaktivnijih vulkana na svetu pošto je imao 50 erupcija u poslednjem veku. Između 1983. i 2018. imao je gotovo stalne erupcije.