Ministarka za N1: 5G se odlaže zbog krize, a ne jer ne postoji potreba građana

SciTech 23. dec 202019:10 > 19:57
N1

Ministarka zadužena za telekomunikacije Tatjana Matić priznala je za N1 da je uzrok odlaganja aukcije za dodelu 5G frekvencija ekonomska kriza, a ne to što ne postoji realna potreba građana za takvom mrežom, kako je to prethodno izjavila premijerka Ana Brnabić. Ministarka Matić kaže da je industrija ta koja zbog krize nema trenutno potrebe za 5G mrežom, te da samim tim ni operateri nemaju interes za uvođenje takve mreže. Ministarka je negirala da je uzrok odlaganja to što Telekom Srbija i ostali operatori nemaju novca za ulaganje u 5G.

Kao razlog za odlaganje aukcije za 5G mrežu, koja je bila planirana za kraj 2020, premijerka Ana Brnabić pre dva dana navela je ovo: Građanima Srbije nije neophodan 5G za njihove potrebe.

Resorna ministarka Tatjana Matić, međutim za N1 drugačije govori o uzrocima odlaganja aukcije.

„Mi smo imali jedan plan jer je postojalo veliko interesovanje kako mobilnih operatora, ali isto tako i industrije da se to omogući. Nažalost zbog pandemije kovida-19 svi znamo šta se u ekonomskom smislu dešava, bukvalno smo svedoci jedne globalne katastrofe ekonomske i taj interes se u međuvremenu izgubio“, rekla je ministarka Matić.

N1: Ako ne postoji interesovanje industrije, a ni operatora, možemo li onda govoriti o ekonomskom tigru?

Matić: Ja zaista ne mislim da naš ekonomski oporavak i uspon sledeće godine zavisi od razvoja 5G mreže, on pre svega zavisi od nekih drugih ekonomskih parametara.

Akademik Zoran Petrović, jedan od najcitiranijih srpskih naučnika, kaže da je odlaganje 5G mreže zapravo odustajanje od razvoja i da ne razume razloge.

„Ako su ekonomski razlozi, jednostavno nemamo pare, to je neki razlog koji stoji, u suštini sve što vlada treba da uradi je da podeli frekvencije i da ostavi provajderima da ulažu u to ili ne ulažu“, smatra akademik.

POVEZANE VESTI:

Ministarka negira da su finansijski problemi Telekoma Srbija uzrok odlaganja aukcija za 5G. 

„Ne mislim da je Telekom u bilo kakvoj finansijskoj neprilici, moram da vas podsetim da su mobilni operatori ovo planirali, oni su u svom budžetu imali opredeljena sredstva pa i Telekom Srbija“, kaže ministarka.

N1: Šta se onda desilo?

Matić: Desila se pandemija koja je, između ostalog, dovela do globalne ekonomske krize i da industrija u ovom trenutku, jednostavno se razmišlja o uvođenju 5G mreže.

Kada je reč o iskazanom interesovanju SBB-a za učešće u razvoju 5G mreže, ministarka kaže da su sve prijave dobrodošle, ali da je potrebno i više interesenata.

„Zato što ne postoji interesovanje, nije dovoljno da jedan operator, koji između ostalog i nije mobilni operator, SBB nije mobilni operator. Kada govorimo o prodaji spektra, aukciji uglavnom su se do sada pojavljivali već poznati operatori, mobilni operatori koji postoje i rade na našem tržištu. Ja sam prvi put sad čula da je SBB zainteresovan i to mi je drago“, kaže ministarka.

N1: Po kom kriterijumu se onda odlaže aukcija i stiče se utisak da na taj način država štiti one telekomunikacione kompanije i investitore koji nemaju novca da razvijaju 5G?

Matić: Pogrešna vam je postavka. Država zaista nikoga nije zaštitila u vezi sa 5G mrežom. Jednostavno pandemija je dovela do odlaganja aukcije ove godine.

Akademik Petrović upozorava da će cenu platiti nauka i da je reč o odustajanju od razvoja. 

„Poklopiće se tržište. Mi kada smo iskočili iz svetskog tržišta devedesetih godina niko nas nije čekao“, rekao je Petrović. 

Procene Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija jesu da bi prihod države od licenci za 5G mrežu bio 150 miliona evra, što bi gotovo pokrilo planirani deficit u budžetu Srbije za 2021.