Tviter briše pratioce Donalda Trampa

SciTech 23. dec 202021:12 > 21:13
Olivier DOULIERY / AFP

Tviter je potvrdio da će sa službenog američkog predsedničkog naloga na toj društvenoj mreži izbrisati milione pratilaca pre nego što budu prebačeni u administraciju izabranog američkog predsednika Džozefa Bajdena, prenosi danas Rojters.

Bajdenov tim bio je protiv tog plana, ali gigant društvenih mreža rekao je da je njihova odluka nedvosmislena.

Ovaj potez označava preokret sa poslednje tranzicije, kad se Tviter 2016. godine saglasio sa zahtevom Donalda Trampa da nasledi milione pratilaca Baraka Obame.

POVEZANE VESTI

Trampova administracija apsorbovala je 2016. godine sve pratioce predsednika Obame na Tviteru na @POTUS i @WhiteHouse nalozima, objavio je Rob Fladžerti, digitalni direktor novoizabranog predsednika.

Iz Tvitera je stigla obavest da će Bajdenova administracija sada morati početi od nule, što utiče na pratioce vladinih naloga kao što su @POTUS i @FLOTUS, a svi će oni biti prebačeni na Bajdena kada preuzme predsedništvo u januaru.

Iz Tvitera je rečeno da će oni koji prate trenutne predsedničke naloge biti obavešteni da se arhiviraju i biće im omogućeno da prate nove naloge administracije Bajden.

Lični nalog Džozefa Bajdena, @JoeBiden, ima 21,7 miliona pratilaca i ovaj potez na njega neće uticati. Predsednik Tramp koristio je svoje Tviter nalog, kako za profesionalne, tako i za lične potrebe, za interakciju s biračima, a tokom svog boravka u Beloj kući, tvitao je više od 50.000ada puta.

Međutim, prema Factbaseu, veb stranici koja prati tvitove i brojanje pratilaca, Tramp je od novembra izgubio 369.849 pratilaca na svom ličnom nalogu.

U istom vremenskom roku, novoizabrani predsednik Bajden stekao je 2.671.790 pratilaca. Odluka Tvitera donosi se samo nekoliko dana nakon što je izvršni direktor Džek Dorsi upozorio brojne političke ličnosti na platformi, uključujući Trampa, Bajdena i novoizabranu potpredsednicu Kamalu Haris.

„S obzirom na to da milioni ljudi prate nalog i Trampovi obožavatelji su prilično fanatični, Tviter bi mogao učiniti pametan potez kako bi osigurao da se potencijalni negativni i tvitovi podstaknuti mržnjom neutralizuju pre nego što novoizabrani predsednik zauzme svoju poziciju“ rekla je ekspert za marketing Rebeka Lodž.