NALED: Studenti pomažu republičkoj inspekciji u razvoju Sistema e-Inspektor

SciTech 25. dec 202011:52 > 11:53
N1

Studenti univeriteta u Beogradu, Novom Sadu i Nišu pomagaće u razvoju sistema e-Inspektor do marta 2021. tako što će unositi pojedinačne predmete u sistem, kako bi republičkim inspekcijama što više približili način funkcionisanja platforme, saopšteno je iz NALED-a.

Osnovni cilj uvođenja softvera e-Inspektor je standardizacija rada, povezivanje i koordinacija svih republičkih inspekcija, kao i dobijanje jasne evidencije „dobre“ i „loše“ privrede kroz jedinstveni Centralni registar, navodi se u današnjem saopštenju.

Šef Tima za reformu inspekcija Dragan Pušara rekao je da sistem u ovom trenutku može da koristi više od 1.500 inspektora i u okviru projekta „Pružanje podrške za uvodjenje sistema e-Inspektor“, koji finansira Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a studenti su održali već 60 obuka u 10 inspekcija.

„Pored predmeta, u sistem su uneli i 120 zakona i podzakonskih akata i 30 kontrolnih listi“, kazao je Pušara.

On je istakao da je njihova pomoć dragocena da sistem tokom sledeće godine bude u punoj primeni, jer je veoma važan za unapredjenje komunikacije izmedju inspekcija i razmenu informacija o sprovedenim nadzorima i otkrivenim nepravilnostima.

Iz NALED-a su podsetili da je na njihovoj završnoj konferenciji projekta „Podrška Vladi Srbije u suzbijanju sive ekonomije 2018-20“, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, najavila da će tokom 2021. biti usvojene izmene Zakona o inspekcijskom nadzoru kojima će rad u sistemu e-Inspektor biti obavezan za republičke inspekcije.

Takođe, početkom naredne, 2021. godine, očekuje se i povezivanje Kontakt centra republičkih inspekcija i e-Inspektora, što podrazumeva da će sve predstavke gradjana i privrede koje pristignu u Kontakt centar biti direktno prosledjivane inspekcijama kroz samu platformu, umesto dosadašnje komunikacije putem mail-a.

Prva verzija softvera počela je sa radom u februaru 2019. u četiri inspekcije: Tržišnој, Sanitarnoj, Inspektoratu za rad i Upravnom inspektoratu, do maja iste godine korišćenju e- Inspektora pridružilo se 22, a do juna još 10 inspekcija u Srbiji.