Direktor Evropske svemirske agencije planira selo na Mesecu

SciTech 18. jul 201513:50 > 13:53
Freeimages/Eduardo Siqueira Filho

Johan Ditrih Verner, koji se odnedavno našao na čelu Evropske svemirske agencije (ESA), planira da sagradi selo na Mesecu.

U intervjuu za BBC, Verner je naveo da bi lunarno selo moglo da predstavlja zamenu za Međunarodnu svemirsku stanicu i polaznu tačku za putovanja u nove, daleke destinacije kao što je Mars.

„Moramo da razmišljamo o budućnosti dalje od MSS-a. Moramo da planiramo izgradnju svemirskog broda koji će biti kadar da proučava mikrogravitaciju u niskoj zemljinoj orbiti“, objasnio je novi direktor ESA, dodajući da bi selo bilo smešteno na delu mesečeve površine koja se ne vidi sa zemlje.

Verner smatra da bi na jednom tako ambicioznom projektu trebalo da rade partneri iz celog sveta, dajući „svak svoj doprinos sa misijama astronauta i robota i komunikacionim satelitima“.

U promociji svog projekta, Verner je posebno istakao konkretne aplikacije koje bi otkrića ostvarena u lunarnom selu mogle da imaju na zemlji. U tom kontekstu on je potsetio da efekat staklene bašte nije otkriven na našoj planeti već tokom „istraživačke misije Venere“.