Moguće je spontano izlečenje od HIV-a

SciTech 04. nov 201411:39 > 11:43
EPA

Francuski naučnici otkrili su genetski mehanizam za spontano izlečenje od HIV, a ovo otkriće moglo bi da pruži novu strategiju u borbi protiv side.

Kod dvojice muškaraca, koji nisu imali simptome bolesti, virus koji izaziva sidu je inaktivisan zahvaljujući promenama u genetskom kodu virusa unutar ljudskih ćelija, navodi se u istrazivanju objavljenom danas u časopisu „Klinička mikrobiologija i infekcija“.

Do promena je najverovatnije došlo zahvaljujući stimulaciji jednog enzima, što bi u budućnosti moglo da posluži razvoju lekova koji bi proizveli isti odgovor.

 „Ovo otkriće predstavlja put za izlečenje“, rekao je koautor studije Didije Raul iz francuskog Instituta za zdravlje i medicinska istraživanja agenciji AFP.

Nijedan od dvojice muškaraca, od kojih je jedan dijagnostifikovan kao HIV pozitivan pre 30 godina, a drugi 2011, nikad nije pokazivao simptome bolesti, a virus nije bilo moguće detektovati analizama krvi.

Kod oba pacijenta, virus nije mogao da se umnožava zbog promena u DNK kodu za koji istraživači veruju da je rezultat spontane evolucije između ljudi i virusa koja se naziva „endogenizacija“.

„Mi predlažemo da izlečenje HIV može da se dogodi endogenizacijom HIV kod ljudi. Verujemo da dugotrajno prisustvo DNK virusa može da dovede do izlečenja i zaštite od HIV“, napisali su francuski naučnici.

Raniji pristup lečenju bio je potpuno suprotan, sa ciljem da se uklone svi tragovi HIV virusa iz ljudskih ćelija. Naučnici ne veruju da su dva pacijenta jedinstven slučaj ili da je fenomen nov.