Stručnjaci tvrde da su svetu potrebni raznovrsniji smajliji

SciTech 05. nov 201420:53 > 20:55
Freeimages/Marzie

Emotikoni, ili kako ih mnogi pojednostavljeno zovu – smajliji, ti mali ekspresivni crteži koji se koriste u imejlovima i SMS porukama, trebalo bi da od iduće godine budu daleko raznovrsniji kako bi što bolje izrazili raznolikost ljudskog lica, saopštio je svetski konzorcijum Unicode.

„Ljudi širom sveta žele emotikone koji verodostojnije izražavaju ljudsku raznolikost, posebno kada je reč o boji kože“, ističe se u dokumentu u kom je iznet ovaj predlog, a koji su objavili Mark Dejvis (Google) i Piter Edberg (Apple).

Izmene, koje tek treba da dobiju zeleno svetlo Unicodea, mogle bi da u primenu uđu sredinom 2015.

Predlagači savetuju primenu Ficpatrikove klasifikacije, skale koja se koristi u dermatologiji i koja razlikuje šest fototipova kože u zavisnosti od reakcije na sunce.

Emotikoni su se najpre pojavili u Japanu, ali su ubrzo prihvaćeni širom sveta. Sadrže čitav niz slika (srca u raznim bojama, cveće, životinje, prevozna sredstva, prehrambene namirnice, itd), kao i širok spektar osećanja zasnovanim na smajliju.

„Naravno da osim boje kože postoje i mnogi drugi elementi koji upućuju na raznolikost ljudskog izgleda: boja kose, različita kosmatost, različite siluete, različite kape, naočari, itd“, napominju pobornici ove „evolucije“ emotikona.