Američka svemirska sonda vraća se na Zemlju sa uzorcima sa asteroida

SciTech 11. maj 202120:523 komentara
Izvor: NASA/Handout via Reuters

Američka svemirska sonda Osiris-Rex napustila je orbitu asteroida Bennu s kojeg je prošle godine prikupila uzorke prašine te je počela dugo putovanje prema Zemlji.

Letelica je u ponedeljak obavila uspešan manevar aktiviravši potisnike da bi sonda mogla da krene ispravnom putanjom prema Zemlji. Inženjeri iz centra Lockheed Martin u Litltonu u Koloradu potvrdili su da su potisnici radili sedam minuta.

Pred njom je velika udaljenost koju mora preći pre nego što se 24. septembra 2023. godine spusti u pustinju u Juti gde će ispustiti kapsulu punu uzoraka s asteroida Bennu. Dakle, sondu očekuje dvogodišnje putovanje tokom kojeg će preći put od 2,3 milijarde kilometara.

Osiris-Rex „se na putu kući, od Benua udaljava brzinom većom od 600 milja na sat“, rekao je Dante Laureta, šef misije, u NASA-inom video prenosu događaja. Sonda s asteroida nosi više od 60 grama uzoraka.

Letelica je prema asteroidu Bennu lansirana s Floride 2016. godine, a da bi postigla zacrtani cilj, američka svemirska agencija je, u oktobru 2020. ušla u njegovu orbitu, postavši prva letelica koja je kružila oko asteroida. Tada je pokrenuta operacija visokog rizika.

Sonda se postupno približavala asteroidu te je pružila svoju robotsku ruku s uređajem za prikupljanje uzoraka. Na nekoliko je sekundi došla u kontakt s asteroidom kada je uređaj dotakao njegovu površinu te je izazvana eksplozija komprimiranog azota dovoljno snažna da podigne prašinu s površine koja je potom uhvaćena u poseban rezervoar.

Naučnici NASA su se iznenadili kad su shvatili da je robotska ruka utonula nekoliko centimetara u površinu asteroida, ukazujući na to da „površine ovakvih asteroida mogu biti prilično mekane“, rekao je Laureta.

Prikupljeno više uzoraka nego što je planirano

Upravo zbog toga je prikupljeno više uzoraka nego što je prvobitno planirano, pa su se vrata rezervoara zaglavila. Misija je gotovo propala.

Ali, inženjeri su ih na kraju uspešno zatvorili te su dragocene uzorke premestili u kapsulu pričvršćenu za centralni deo letelice.

Osiris-REx je ostao uz asteroid Bennu nekoliko meseci gde je proučavao krater na površini, a sada se konačno vraća na Zemlju.

Nakon što ispusti kapsulu u Zemljinu atmosferu i ona se spusti na područje Jute, letelica će ostati u svemiru, a ako joj ostane dovoljno goriva, NASA bi je mogla poslati u novu misiju.

Pošto stignu na Zemlju uzorci će se preneti u NASA Svemirski centar Džonson u Hjustonu, ali naučnici  će ih analizirati samo 25 posto, a preostalih 75 posto ostaće netaknuto kako bi ih mogle proučavati buduće generacije stručnjaka iz celog sveta, koje će verovatno imati napredniju tehnologiju, objavila je agencija.

Analiza bi trebalo da pomogne naučnicima da bolje shvate nastanak Sunčevog sistemas i razvoj Zemlje kao nastanjive planete.

Komentari

Vaš komentar