Apple smanjuje proizvodnju iPhone 13 zbog nestašice čipova

SciTech 13. okt 202109:183 komentara
Apple
Tanjug / AP, Andy Wong

Američka kompanija Apple neće dostići cilj proizvodnje za svoj novi iPhone 13 pre božićnih i novogodišnjih praznika zbog svetske nestašice čipova, navodi se u članku agencije Blumberg.

Elektronski gigant predvideo je prozvodnju od 90 miliona iPhone uređaja do kraja godine, ali će morati da se zadovolji sa 80 miliona, pošto njegovi snabdevači Broadcom i Texas instruments ne mogu da odgovore tražnji, navodi se u tekstu Blumberga.

Apple je sredinom septembra predstavio novu seriju pametnih telefona koji uključuju četiri modela od verzije iPhone 13 Mini, po početnoj ceni od 700 dolara do iPhone 13 Pro Max po početnoj ceni od 1.100 dolara.

„Tražnja je velika u svetu, posebno u Kini i u SAD“, rekao je jedan analitičar i dodao da će Apple nedostajati najmanje pet miliona iPhone 13 za sezonu praznika ako se tražnja nastavi ovim tempom.

Krajem jula pri objavljivanju kvartalnih rezultata šef Apple Tim Kuk rekao je da očekuje veća ograničenja u sanbdevanju za taj kvartal nego za prethodna tri meseca.

On je podsetio da ograničenja imaju i druge firme u tom sektoru i nisu samo svojstvena Apple, precizirajući da deo problema leži i u tome što je potražnja znatno veća od onoga što je kompanija prognozirala.

Komentari

Vaš komentar