Asteroid, veći od Ajfelove kule, sledeće sedmice ući će u Zemljinu orbitu

SciTech 05. dec 202122:4710 komentara
Izvor: AFP, arhiva

Ogromna, "potencijalno opasna" svemirska stena, veća od Ajfelove kule, ući će u Zemljinu orbitu sledeće sedmice, saopštila je NASA. Asteroid u obliku jajeta, nazvan "4660 Nerej", dugačak je 330 metara i u Zemljinu orbitu ući će u subotu, 11. decembra, brzinom od 23.700 kilometara na čas. Očekuje se da će asteroid proći na dovoljnoj udaljenosti pored Zemlje, ali će nam i dalje biti bliže nego što je bio pre 20 godina.

Nerej – morski bog, najstariji sin boga mora Ponta i boginje Zemlje Geje – biće udaljen oko 3,86 miliona kilometara, što je oko 10 puta više od udaljenosti između Zemlje i Meseca, prenosi Live Science.

Ovo za neupućene može da zvuči kao veoma velika razdaljina, ali prema kosmičkim standardima, to je na korak od naše planete.

NASA označava svaki svemirski objekat koji se nalazi u krugu od 193 miliona kilometara od Zemlje kao „objekat u blizini Zemlje“, a svaki objekat koji se brzo kreće unutar sedam i po miliona kilometara, kao „potencijalno opasan“.

Jednom označeni objekat, astronomi pažljivo prate, tražeći bilo kakvo odstupanje od njegove predviđene putanje, koje bi ih moglo dovesti na kurs Zemljine putanje i eventualnog sudara.

Po predviđanjima Nase, Nerej će se sledeći put približiti Zemlji 2. marta 2031, zatim novembra 2050. i 14. februara 2060. godine, kada bi nam mogao prići na gotovo 1,2 miliona kilometara. To bi ovu svemirsku stenu, dovelo na tri razdaljine Meseca od Zemlje.

Ako se ikada desi da spazimo asteroid koji ide pravo na nas, svemirske agencije rade na rešenju. NASA je 23. novembra lansirala raketu da se sudari sa asteroidom, kako bi ga skrenula sa kursa. Kina je takođe u fazi ranog planiranja kako može da skrene potencijalno opasni asteroid, piše Live Science.

Komentari

Vaš komentar