Asteroid veličine kombija projurio blizu Zemlje

SciTech 27. jan 202311:0810 komentara
Tanjug via NASA/JPL-Caltech

Asteroid veličine kombija proleteo je iznad južnog dela Južne Amerike malo pre 1.30h po srednjoevropskom vremenu i to je bio jedan od najbližih susreta Zemlje s nebeskim telom ikada zabeleženih, javlja BBC u petak.

Nebesko telo, naziva 2023 BU, u petak je u 01:27h po srednjoevropskom vremenu došlo do svoje najbliže tačke Zemlji. Projurilo je pored južnog dela Južne Amerike, na visini od samo 3.600 kilometara.

To pokazuje kako još uvek postoje asteroidi značajne veličine koji vrebaju blizu Zemlje i koje tek treba otkriti.

Ovaj asteroid otkrio je tek prošlog vikenda astronom amater Genadij Borisov u opservatoriji Margo na Krimu.

Naknadna promatranja dala su podatke o o veličini 2023 BU i, što je ključno, njegovoj orbiti.

Zbog toga su astronomi mogli biti toliko uvereni da će promašiti Zemlju, iako je došao unutar luka koji zauzimaju svetski telekomunikacijski sateliti, koji se nalaze 36.000 km iznad nas.

Čak i da je 2023 BU bio na putu direktnog sudara, teško bi napravio veliku štetu. S procenjenim prečnikom do 8,5 metara verovatno bi se raspao visoko u atmosferi. Međutim, to bi proizvelo spektakularnu vatrenu kuglu.

Poređenja radi, poznati meteor koji je ušao u Zemljinu atmosferu iznad južne Rusije 2013. i eksplodirao iznad Čeljabinska bio je prečnika 18 metara. Proizveo je udarni talas koji je razbio prozore na tlu.

Naučnici iz američke svemirske agencije NASA kažu da je orbita 2023 BU oko Sunca izmenjena nakon što je proleteo pored Zemlje. Gravitacija naše planete povukla ga je i prilagodila mu putanju kroz svemir.

U toku su veliki napori da se otkriju mnogo veći asteroidi, koji bi zaista mogli da naprave štetu ako udare u Zemlju.

NASA je u oktobru prošle godine udarom sonde po prvi put uspela da promeni smer kretanja asteroida, što je bio prvi pokušaj čovečanstva da postavi odbranu planete.

Komentari

Vaš komentar