Astrofizičarka: Bilo bi dragoceno analizirati hemijski sastav palog meteora

SciTech 15. apr 202219:10

Astrofizičarka Tajana Prodanović rekla je za N1, nakon što su istraživači otkrili prvi poznati međuzvezdani meteor koji je ikada udario Zemlju, da je naša planeta non-stop "bombardovana" nekim kamenjem, ali iz naše okoline. "Ovo je prvi meteor za koji postoji šansa da je došao van Sunčevog sistema, a pao je na Zemlju", rekla je ona.

Navodi da smo „zarobljeni“ u Sunčevom sistemu i da bi bilo dragoceno ako bismo mogli u laboratoriji da analiziramo hemijski sastav nečega što je došlo van Sunčevog sistema.

„Nama je padalo kamenje sa drugih tela, sa Marsa, sa Meseca, imali smo prilike da ga analiziramo“, dodaje.

Povezane vesti:

Ona je rekla da se sudar dogodio 2014. godine, kada je detektovan, ali da je studija objavljena tek kasnije.

„Studija i dalje nije odobrena od naučne zajednice, nije prošla recenziju, ali američka vojska je potvrdila neka podatke koji su jako bitni, nisu potvrdili da je došao van sunčevog sistema, samo su merili njegovu brzinu sa preciznošću. Brzina je bila ključna da ga okarakterišu da je van Sunčevog sistema, u astronomiji nije pitanje da li će se nešto desiti, već kada. Da bismo to sprečili postoje programi monitoringa, gledamo sva tela za koja postoje rizik, računamo njihove putanje, postoje planovi šta bi se radilo. Naučnici o tome dugo razmišljanju, a i vojska pomogne, nije prvi put da su došli do nekog otkrića“, zaključila je Tijana Prodanović.

Komentari

Vaš komentar