Brnabić: Veća ulaganja u razvoj veštačke inteligencije

SciTech 26. nov 202220:2318 komentara
brna bgi
Izvor: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je da je Srbija napravila veliki iskorak na polju nauke i tehnologije i IT sektora, koji je poslednjih godina postao i najveća neto izvozna grana srpske privrede.

Ona je, u razgovoru sa predstavnicima jedne od globalno najvećih genetičkih kompanija, kineskom BGI group, navela da je do sada u institute i naučno-tehnološke parkove uloženo oko 200 miliona evra, saopštila je Vlada Srbije.

Brnabić je istakla da će Srbija nastaviti da podržava i ulaže u ove oblasti sa ciljem stvaranja ekonomije zasnovane na novim tehnologijama i nauci.

Brnabić je dodala da su u planu veća ulaganja u razvoj veštačke inteligencije, na čemu radi i Institut za veštačku inteligenciju u Novom Sadu sa više od četrdeset zaposlenih.

U svrhu daljeg razvoja veštačke inteligencije, Srbija je, kako je objasnila Brnabić, nabavila superkompjuter najnovije generacije sa platformom za veštačku inteligenciju i usvojila strategiju za dalji razvoj ove oblasti.

Govoreći o saradnji s kineskom kompanijom, predsednica Vlade je istakla da će sledeće godine započeti izgradnja BIO4 kampusa za biomedicinu, biotehnologiju, bioinformatiku i biodiverzitet, koji će biti jedan od prvih takvih centara u ovom delu Evrope.

Sagovornici su se saglasili da je u narednom periodu neophodno napraviti detaljan plan saradnje, koji će se pre svega bazirati na aktivnostima u oblasti istraživanja, razvoja i obrazovanja, sa ciljem daljeg razvoja privrede i unapređenja zdravlja građana Srbije.

Predstavnici BGI group istakli su da je za sistemski razvoj nauke, društva i države zasnovane na inovacijama i znanju, veoma značajna podrška države.

Oni su izrazili spremnost da aktivno rade sa srpskim partnerima i Vladom Srbije na promociji u cilju dobrobiti srpskih građana i razvoja bionauke u našoj zemlji, navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar