Direktor RGZ: Napad iz 4 zemlje, angažovani stručnjaci koji brane rusku vladu

SciTech 12. jul 202216:45 > 13. jul 2022 09:2947 komentara
Shutterstock

Ceo sistem Republičkog geodetskog zavoda vratio se u funkciju posle hakerskog napada, a direktor Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) Borko Drašković rekao je za Blic da je u pitanju bila "računarska sabotaža" koja je došla iz četiri zemlje. Prema njegovim rečima, u vraćanju sistema u rad učestvovali su ruski IT stručnjaci koji štite rusku vladu, ali i američka kompanija, kao i domaći stručnjaci.

Pročitajte još:

Drašković je za Blic ispričao da je za napad korišćen virus „Ransover fobos“ koji blokira sistem i zaključa fajlove, da bi se potom tražio otkup za otključavanje. Direktor RGZ dodaje da u njihovom lsučaju nije bilo zahteva za odštetu.

„Nakon analize i forenzike utvrđeno je da je virus ubačen 25. maja i da je aktiviran 14. juna, kao i da su hakeri u tom periodu pokušavali da analiziraju rad RGZ kako bi saznali šta da zaključaju. Blokirali su rad naših pojedinih aplikacija, a onda smo mi iz bezbednosnih razloga zaključali ceo sistem. Baze podataka su ostale netaknute“, kazao je Drašković.

Dodaje da su hakeri kompromitovali šest personalnih računara od ukupno 3.500, kao i 20 servera od ukupno 460. Napad je, prema rečima direktora, došao iz četiri zemlje: Holandije, Bugarske, sa Sejšela i Litvanije.

„Tu, međutim, treba reći da su napadi mogli doći i iz drugih država, ali da su procesuirani iz ovih pomenutih“, pojašnjava Drašković.

Upitan zašto je trebalo tri nedelje da se ceo sistem vrati u normalu, on odgovara da je moralo da se prođe kroz ceo sistem i da se dubinski proveri svaki računar.

„Treba reći i da smo posle šest dana od napada u funkciju stavili sistem za javne beležnike i državnu upravu. Za sve podatke smo imali ‘bekape’ i RGZ se uspešno odbranio od do sada najvećeg, hakerskog napada u državi“, istakao je Drašković.

On je potvrdio informaciju da je u uspostavljanju sistema pomogao tim koji brani rusku vladu od hakerskih napada.

„U odbrani su učestvovali najbolji svetski stručnjaci. Među njima je bio i tim koji štiti rusku vladu, a sa kojima smo komunicirali elektronski. U odbrani je pomagala i američka kompanija ‘Karbon Blek’, zatim evropska ‘Eset’ i njihovi stučnjaci su boravili ovde u Srbiji. Bile su tu i domaće kompanije i stučnjaci firmi ‘Oktakron’, ‘Saga’, ‘Komtrejd’, MDS. BIli su tu i stručnjaci RGZ, ali i iz organizacije BIA i SBOK, Kancelarije za IT u Vladi Srbije i drugi pojedini eksperti“, nabraja Drašković.

Prema njegovim rečima, sistem RGZ je posle napada drastično unapređen u hardverskom, softverskom i procesnom smislu, a kontrola službenika sa spoljnim svetom je stroža, kao i sa daljinskim pristupnim sistmom RGZ.

„Sa druge strane, apdejtovali smo stare aplikacije na nove verzije sistema i zamenili hardversku opremu u celoj Srbiji“, istakao je direktor Katastra.

Dodaje da odbrana sistema može da košta od nekoliko desetina hiljada evra, do milijarde, a da je sistem RGZ koštao milion evra.

Komentari

Vaš komentar