Drevni rimski mozaici izloženi u izraelskom gradu Lodu

SciTech 27. jun 202217:252 komentara
Tanjug/AP Photo/Oded Balilty

Izuzetni rimski mozaici stari 1.700 godina vraćeni su nazad u Izrael gde su otkriveni, i danas prvi put posle više od jedne decenije izloženi u toj zemlji, pošto su bili izlagani u najpoznatijim svetskim muzejima.

Mozaici su prvi put otkriveni u gradu Lodu u centralnom Izraelu, a iskopavanje tih dobro očuvanih umetničkih dela okončano je tek 2009. godine.

Kolekcija se proteže na 17 sa devet metara, a arheolozi veruju da su mozaici životinja, od riba i ptica do afričkog slona, nosoroga i žirafe krasili jednu bogatu vilu iz trećeg ili četvrtog veka, pošto je Lod ponovo izgrađen kao rimski grad Diospolis.

Više od jedne decenije, dok su izraelske vlasti prikupljale novac za muzej, mozaici su bili izlagani između ostalih mesta u Muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku, Muzeju Luvr u Parizu i Ermitažu u Sankt Peterburgu.

Sada su u Arheološkom centru Lod Šelbi Vajt i Leon Levi.

Za stanovnike Loda, u kome žive i Arapi i Jevreji, muzej je besplatan, nudi obilaske sa vodičem i interaktivne izložbe na arapskom, engleskom i hebrejskom jeziku.

„Poput mozaika koji spaja mnogo delova u jednu divnu sliku, pokušavamo da dovedemo sve lokalne ljude, Jevreje i Arape“, rekao je direktor projekta muzeja Ranan Kislev za Asošiejted pres.

Tanjug/AP Photo/Oded Balilty

Muzej se nada da će biti ključna atrakcija za grupe turista imajući u vidu da se Lod nalazi između Jerusalima i Tel Aviva, blizu glavnog međunarodnog aerodroma. Dizajniran je da izgleda kao drevna rimska vila poput one ukrašene mozaicima.

Jair Revivo, gradonačelnik Loda, u kome su se sukobili Jevreji i Arapi prošle godine tokom rata izmeu Izraela i Hamasa u pojasu Gaze, rekao je da se danas ostvario san tog grada „koji je i sam mozaik kultura“ da bude na turističkoj mapi sveta.

Komentari

Vaš komentar