Drina se ne vidi od đubreta – zajednički problem tri države mora biti rešen

SciTech 24. jan 202312:0712 komentara
Izvor: Anadolija/V.Bešić

Sa svakom sezonom kiša, topljenja snega i nabujalih reka desetine tona smeća prekriju Drinsko jezero Hidroelektrane Višegrad.

Zbog nebrige stanovništva i nadležnih institucija, divljih deponija i neadekvatnog odlaganja otpada na obalama reka, ovaj grad je svake godine na ivici ekološke katastrofe.

Smeće iz tri zemlje

S obzirom da smeće prema Višegradu pluta Limom iz pravca Srbije, ali i Drinom iz Crne Gore te uzvodno iz Foče i Goražda, radi se o zajedničkom problemu tri države, koji uprkos brojnim inicijativama, sastancima i obećanjima još uvek nije rešen.

Dejan Furtula, predsednik Udruženja „Eko Centar“ iz Višegrada, kaže da za ovaj problem ne postoji objašnjenje.

Izvor: Anadolija/V.Bešić
Izvor: Anadolija/V.Bešić
Izvor: Anadolija/V.Bešić
Izvor: Anadolija/V.Bešić
Izvor: Anadolija/V.Bešić
Izvor: Anadolija/V.Bešić
Izvor: Anadolija/V.Bešić
Izvor: Anadolija/V.Bešić

„Ovo je stvarno velika sramota. Dešava se već dugi niz godina zaredom, ali poslednje dve-tri godine čini mi se da su to najveće količine otpada koji dolazi na lančanicu ovde na gornje višegradsko jezero. Znamo da je problem otvaranje regionalne deponije za gornji sliv reke Drine – Višegrad, Goražde, Foču, Rudo i još neke gradove“, govori Furtula.

Podseća da je Srbija napravila deponiju Duboko, koja podmiruje 400.000 stanovnika, i da se i u BiH može uraditi slično kako bi se sanirale deponije u koritima reka.

Loša slika

Osim na nadležne, Furtula apeluje i na građane da reke ne posmatraju kao deponije smeća. Dodaje da do Višegrada reka nosi i plastiku, drveće, delove automobila pa i medicinski otpad.

„Bukvalno, jedna prava ekološka katastrofa. Nadam se da će tri države Srbija, Bosna i Crna Gora napraviti neki generalni, veliki plan, da će se krenuti prema EU da se traži neka pomoć, neka sredstva, a i sami da izdvojimo sredstva za to. Da se konačno reši ovaj problem, jer stvarno je bruka za sve nas“, naglašava Furtula.

Proteklih dana brojni domaći i svetski mediji kroz snimke i fotografije preneli su ružnu sliku iz Bosne i Hercegovine. U Višegradu se nadaju da će to biti dodatni motiv da se otpad u Gornjem Podrinju konačno zbrine, a primera kako to uraditi i kako otpad iskoristiti u svrhu proizvodnje energije ima u brojnim gradovima sveta.

Za sada, otpad iz akumulacije HE Višegrad uklanjaju samo radnici hidroelektrane, što je tek privremeno rešenje.

Komentari

Vaš komentar