Dva robota pomažu zaposlenima u bolnici u Sloveniji

SciTech 06. dec 202223:372 komentara
Izvor: Shutterstock

Slovenačka Opšta bolnica u Slovenj Gradecu dobila je novog robota koji će, zajedno sa svojim prethodnikom, pomagati zaposlenima u fizički zahtevnijim poslovima.

Reč je o istom robotu kakav se već neko vreme koristi u bolnici, a donacija je kompanije Viptronik i austrijskog Sumetzbergera. Trenutno su oba robota namenjena za prevoz farmaceutskog materijala, a vrednost donacije je nekoliko hiljada evra.

Novi autonomni mobilni robot izgledom i funkcionalnošću identičan je svom prethodniku kojeg su u bolnici nazvali Devžej i koristi se već nekoliko meseci. Obojica će obavljati iste poslove, a to je trenutno prevoz farmaceutskog materijala od bolničke apoteke do pojedinih odeljenja. Jedan robot može da preveze do 250 kilograma tereta.

„Donacija pomaže u realizaciji vizije koju ima Opšta bolnica Slovenj Gradec, a to je digitalizacija ili robotizacija bolnice. Tehnološki trendovi i inovacije predstavljaju pokretač razvoja i konkurentnosti, ali i nove izazove koji će poboljšati uslove rada i sigurnost na radnom mestu, a sve uz cilj još bolje medicinske skrbi za pacijente“, navodi bolnica povodom preuzimanja donacije.

Rukovodstvo bolnice ističe da želi da prilagodi radne procese zaposlenih kako im ne bi nedostajalo vremena za neposredan rad s pacijentima, a ujedno ih rastereti teških fizičkih poslova poput prevoza medicinskog materijala, hrane, posteljina i otpada.

Komentari

Vaš komentar