Egipat poziva Britanski muzej da vrati kamen iz Rozete

SciTech 30. nov 202214:059 komentara
Izvor: Shutterstock

Natpisi na tamno sivoj granitnoj ploči postali su temelj za dešifrovanje staroegipatskih hijeroglifa nakon što su ga snage Britanskog carstva uzele iz Egipta 1801.

Sada, dok najveći britanski muzej obeležava 200 godina od dešifrovanja hijeroglifa, hiljade Egipćana zahtevaju da se kamen vrati, prenosi agencija AP.

“Izložba kamena u Britanskom muzeju simbol je zapadnjačkog kulturnog nasilja nad Egiptom”, rekla je Monika Hana, dekanka Arapske akademije za nauku, tehnologiju i pomorski transport i organizatorka jedne od dve peticije koje pozivaju na povratak kamena.

Nabavka kamena iz Rozete bila je vezana za carske bitke između Britanije i Francuske. Nakon što je Napoleon Bonaparta vojno okupirao Egipat, francuski naučnici su otkrili kamen 1799. godine u severnom gradu Rašidu, poznatom kod Francuza kao Rozeta.

Kada su britanske snage porazile Francuze u Egiptu, kamen i preko desetak drugih antikviteta predati su Britancima pod uslovima sporazuma o predaji iz 1801. između generala dveju strana. Od tada se kamen nalazi u Britanskom muzeju.

U Haninoj peticiji, sa 4.200 potpisa, stoji da je kamen zaplenjen nezakonito i da predstavlja “ratni plen”.

Ta tvrdnja se ponavlja u skoro identičnoj peticiji Zahija Havasa, bivšeg egipatskog ministra za antikvitete, koja ima više od 100.000 potpisa.

Havas tvrdi da Egipat nije imao pravo glasa u sporazumu iz 1801. godine. Britanski muzej to opovrgava.

U saopštenju, Muzej je naveo da sporazum iz 1801. uključuje potpis predstavnika Egipta. Odnosi se na osmanskog admirala koji se borio zajedno sa Britancima protiv Francuza. Osmanski sultan u Istanbulu je nominalno bio vladar Egipta u vreme Napoleonove invazije.

Komentari

Vaš komentar