Egipatski arheolozi u grobnici pronašli deset mumificiranih krokodila

SciTech 21. jan 202309:261 komentar
Izvor: Youtube/USA Today

Egipatski arheolozi nedavno su u grobnici u Kubat al-Havi, na zapadnoj obali Nila otkrili deset mumificiranih krokodila za koje se procenjuje da su stari oko 2.500 godina, prenosi slovenačka novinska agencija STA.

Prema portalu Art Daily, krokodili su verovatno sačuvani u ritualu u čast božanstvu plodnosti zvanom Sobek.

Krokodili su imali važnu ulogu u egipatskoj kulturi hiljadama godina. Osim što su se povezivali sa spomenutim božanstvom, bili su i izvor hrane, a delovi životinje, poput njene masti, koristili su se u medicinske svrhe.

Mumificirane životinje, uključujući ibise, mačke i babune, relativno su česti nalazi u egipatskim grobnicama. Iskopani su i ostaci mumificiranih krokodila, ali oni su uglavnom bili mali ili tek izlegli. Osim toga, krokodili predstavljeni u novoj studiji savršeno su očuvani.

Na lokalitetu Kubat al-Havi arheolozi su 2018. ispod deponije smeća iz vizantijskog doba otkrili sedam manjih grobnica. U jednoj od njih naišli su na mumificirane krokodile. Od deset pronađenih mumificiranih ostataka odraslih krokodila, sačuvane su glave samo pet. Preostalih pet je u različitom stanju očuvanosti. Među njima je i jedan, duži od sedam metara, koji je gotovo u celosti sačuvan.

Komentari

Vaš komentar