EU uvodi nova pravila – potrošačima omogućiti da sami menjaju baterije

SciTech 10. dec 202208:442 komentara
Mobilni telefon
Izvor: Shutterstock (ilustracija)

Potrošačima u EU moraće da bude omogućeno da sami menjaju baterije u uređajima kao što su mobilni telefoni i laptop, u sklopu novih pravila koja su u petak dogovorena u Evropskom parlamentu.

POVEZANE VESTI

Biće potrebne tri i po godine da se pravila o zameni baterija počnu da primenjuju od dana stupanja na snagu novog zakona, navodi Evropski parlament.

„Izuzeti su samo uređaji koji se uglavnom koriste u vlažnim okruženjima“, izvestio je poslanik Zelenih u Evropskom parlamentu Malte Gale.

Takođe, iz dogovora su isključeni uređaji koji bi mogli predstavljati bezbednosne probleme prilikom zamene baterija i profesionalni medicinski uređaji.

Poverenik EU za industriju Tjeri Breton naglasio je da su baterije od centralne važnosti za elektromobilnost, predviđajući da će se potražnja povećati više od deset puta do 2030. godine.

Nova pravila takođe uključuju minimalne ciljeve prikupljanja za različite vrste baterija. Osim toga, minimalne količine obnovljenog kobalta, olova, litijuma i nikla iz proizvodnog i potrošačkog otpada moraće se ponovno koristiti u novim baterijama.

Komentari

Vaš komentar