Facebook testira novu opciju – za komšiluk

SciTech 06. maj 202121:342 komentara
Izvor: AFP

Opcija je dostupna samo u određenim gradovima SAD-a i Kanade i nije poznato kada bi se mogla proširiti i na druga tržišta.

Facebook je najavio testiranje nove opcije unutar svoje mobilne aplikacije koja je namenjena povezivanju komšija. Opcija će na početku biti ograničena samo na nekoliko gradova SAD-a i Kanade, a nije poznato kada će se (i hoće li se uopšte) proširiti i na druga tržišta.

Facebook Neighborhoods biće baziran na povezivanju ljudi koji žive u istom kvartu, kao i na pronalaženju osoba koje imaju ista interesovanja poput sporta, čitanja, kućnih ljubimaca i slično. Takođe, iz Zakerbergove kompanije tu su opciju zamislili i kao virtuelno mesto za raspravu o svim problemima u kvartu, željama stanara itd.

Korisnici Androida i Apple telefona koji odluče da koriste tu opciju, moraće da omoguće deljenje svoje lokacije, kako bi Facebook mogao da ih poveže s osobama koje žive u njihovoj blizini. Pored klasičnih informacija s profila, korisnici će moći da dele i informacije o svojim interesovanjima, a moći će da izaberu i ulogu koju žele da imaju u svom komšiluku – na primer, mogu da naglase kako žele tu opciju da koriste kako bi upoznali ljude i družili se, dok drugi mogu da se identifikuju kao “pomagači” i time daju komšijama do znanja da na njih mogu da računaju u slučaju da im nešto treba.

Testiranje Facebook Neighborhoodsa već je počelo u Kanadi i, prema Reid Patton, koja upravlja ovim projektom, do sada se najviše koristio za pronalaženje izgubljenih kućnih ljubimaca, organizovanje izleta, stvaranje novih prijateljstava, pronalaženje majstora itd.

U teoriji se ovaj alat čini korisnim, ali videće se kako će izgledati u praksi, jer će verovatno značiti davanje novih podataka Fejsbuku, a biće potrebno nadgledati i upravljati sadržajem koji se objavljuje, što se često pokazalo kao veliki izazov kojem Facebook moderatori i algoritmi nisu uvek dorasli.

Komentari

Vaš komentar