Fajnenšel tajms: Kina testirala hipersoničnu raketu u orbiti

SciTech 17. okt 202108:59 > 09:1322 komentara
STR / AFP

Kina je testirala nove svemirske sposobnosti sa hipersoničkom raketom u orbiti, preneo je Fajnenšel tajms (Financial Times).

Britanski ekonomski i finansijski dnevnik objavio je u subotu, pozivajući se na više izvora upoznatih sa tom probom, da je Peking u avgustu lansirao raketu sa nuklearnim kapacitetom koja je u niskoj orbiti napravila krug oko Zemlje pre nego što se spustila ka svom cilju.

Raketa je promašila cilj za više od 32 kilometra, navelo je tri izvora.

Prema izvorima lista hipersonični uređaj je prenela raketa Long Marč, čije lansiranje se obično objavljuje, dok je ovaj test u avgustu čuvan kao tajna.

Napredak Kine u hipersoničkom oružju iznenadio je američke obaveštajne službe, navodi se u članku.

Pored Pekinga, SAD, Rusija i najmanje još pet zemalja radi na hipersoničnoj tehnologiji.

Hipersonične rakete, kao i tradicionalne balističke rakete koje mogu da prenose nuklearno oružje, mogu da lete brzinom pet puta većom od brzine zvuka.

Balističke rakete lete visoko u svemiru i naprave luk da stignu na cilj dok hipersonične rakete imaju nisku putanju u atmosferi i potencijalno stižu brže do svog cilja.

Pored toga hipersoničnom raketom se lako manevriše, što znači da je teže da se prati i da se presretne.

Zemlje kao što su SAD razvile su sisteme za odbranu protiv krstarećih i balističkih raketa ali nije poznat kapacitet za praćenje i rušenje hipersoničnih raketa.

Kina je razvila tu tehnologiju ofanzivnog tipa, smatrajući to važnim da bi se borila protiv američkih napredaka u hipersoničnoj i drugim tehnologijama, navodi se u nedavnom izveštaju Službe za istraživanje američkog Kongresa.

Ova proba sprovedena je u vreme kada su porasle američko-kineske tenzije i Peking jača vojne aktivnosti blizu Tajvana, autonomnog ostrva koje smatra svojom provincijom.

Komentari

Vaš komentar